Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Mystere des roches de kador le 12374 1 0

Louis Perret en de Glansperiode van de Franse film: lezing door Eric de Kuyper

Lezing door EYE-curator Mark-Paul Meyer, die spreekt over een van de grote meesters van de vroege Franse film: Léonce Perret. Naast Louis Feuillade was Perret een van de meest prominente filmmakers van de firma Gaumont; een aantal van zijn films is opgenomen in de collectie van Jean Desmet, de filmpionier aan wie EYE een tentoonstelling wijdt.

Eye muppie b4360 freighttrain rubinek geel40 lowress

Léonce Perret is vaak omschreven als een avant-gardefilmmaker vanwege zijn onorthodoxe regiemethoden. Zo maakte Perret op innovatieve wijze gebruik van de camera en introduceerde hij baanbrekende licht- en filmmuziektechnieken in de Franse cinema.

De lezing gaat vooraf aan de vertoning van Le mystère de roches Kador (1912) van Léonce Perret, waarin de destijds beroemde comédienne Suzanne Grandais een sprankelende vertolking geeft van de getraumatiseerde Suzanne, die wordt behandeld met een “nieuwe cinematografische psychotherapie”. Bevat een van de mooiste shots van de vroege cinema.

Schrijver/filmmaker Eric de Kuyper zou deze lezing geven maar heeft helaas moeten afzeggen. Mark-Paul Meyer, EYE-curator en mede-samensteller van de tentoonstelling Jean Desmets droomfabriek, zal hem vervangen.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Jean Desmets Droomfabriek

Van 13 december 2014 tot en met 12 april 2015 wijdde Eye een tentoonstelling aan een van de interessantste periodes uit de filmgeschiedenis aan de hand van de collectie van Jean Desmet (1875-1956).

Lees meer
campagnebeeld Jean Desmets Droomfabriek
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op