Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Love Under the Crucifix (Kinuyo Tanaka, JP 1962)

Love Under the Crucifix

Kinuyo Tanaka / JP, 1962 / 102 min.

Eye vertoont vier vergeten films van Kinuyo Tanaka. Zij was een baanbrekende Japanse regisseur in een studiosysteem dat vrouwelijke regisseurs actief ontmoedigde. Love Under the Crucifix is haar kostuumdrama over de verboden romance tussen de dochter van een beroemde theemeester en een getrouwde samoerai.

poster Love Under the Crucifix (Kinuyo Tanaka, JP 1962)
Kinuyo Tanaka's laatste werk als regisseur roept de gouden eeuw van de Japanse cinema in herinnering met een grootschalig, zestiende-eeuws kostuumdrama. Love Under the Crucifix is geproduceerd door de onafhankelijke studio Ninjin Kurabu en draait om de verboden liefde tussen Ogin en Ukon. Het verbod van het shogunaat op het christelijk geloof van Ukon dwingt de geliefden om de vooroordelen van een onderdrukkende samenleving te trotseren.

4K-restauratie

Over Kinuyo Tanaka

In samenwerking met Camera Japan vertoont Eye vier films van Kinuyo Tanaka. Haar zes baanbrekende speelfilms vormen een klein, radicaal oeuvre over progressieve vrouwen. Hoewel ze al lang bekendstond als een iconische actrice in films van Yasujiro Ozu, Kenji Mizoguchi en Mikio Naruse, is Tanaka's eigen werk als filmmaker opvallend afwezig in de meeste studies van de Japanse cinema.

Tanaka's films worden steevast verteld vanuit een vrouwelijk perspectief. Zij weigeren zich te conformeren aan beperkende sociale rollen (bijvoorbeeld de 'perfecte vrouw') terwijl ze op zoek zijn naar onafhankelijkheid en individuele keuzevrijheid.

Met mededogen bekritiseert Tanaka de sociale omstandigheden en krachten die de strijd van haar heldinnen vormen: de reductie van een vrouw tot passieve romantische partner (The Moon Has Risen, 1955), taboes rond sterfelijkheid en het vrouwelijk lichaam (Forever a Woman, 1955), koloniale politiek (The Wandering Princess, 1960) en religieuze vervolging en verboden liefde (Love Under the Crucifix, 1962).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Kinuyo Tanaka

Productiejaar

1962

Productieland(en)

JP

Originele titel

Ogin-sama

Lengte

102 min.

Taal

Japanese

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still Love Under the Crucifix (Kinuyo Tanaka, JP 1962)
still Love Under the Crucifix (Kinuyo Tanaka, JP 1962)

Mede mogelijk gemaakt door

logo Camera Japan Festival
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op