Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Jan cocheret laurien hildering zw 0

Luger

Theo van Gogh / NL, 1982 / 85 min.

Controversiële in zwart-wit gedraaide debuutfilm van Theo van Gogh die de kwalificatie  ‘adolescentenpoep’ in de wacht sleepte. Thom Hoffman is Chris Luger, een fascistische Haagse psychopaat die een zwakzinnige miljonairsdochter gijzelt. De vader van het meisje weigert het losgeld te betalen.

Lugerposter

De 24-jarige Van Gogh, al meerdere malen afgewezen door de Filmacademie, wilde een film maken die leek op het werk van Herzog, Fassbinder en Schlöndorff: tegendraads en vervreemdend. En zo politiek-incorrect mogelijk.

Vlak na het uitkomen van zijn brutale gangsterhomemovie regende het klachten, vooral over een scène met twee katten in een draaiende wasmachine. De wasmachinescène werd ook vertoond in het VPRO-jongerenmagazine Neon, waarna tal van vrijzinnige tv-kijkers hun abonnement opzegden.

Een lid van de CRM-commissie die de film moest beoordelen, noemde Van Goghs debuut “adolescentenpoep”. Zelf sprak de regisseur van “een vrolijke familiefilm”. De pers zag in de figuur van Chris Luger overeenkomsten met die andere lone wolf, Jeff Costello, vertolkt door Alain Delon in Melvilles Le samouraï.

Geld peuterde van Gogh los bij een paar rijke inwoners van Wassenaar. “Hij moest en hij zou”, aldus producent Jan Bernard Bussemaker. “Dat ging gepaard met een kracht die ik zelden bij anderen gezien heb.' Met zijn aanstekelijke gedrevenheid haalde Van Gogh studente Laurien Hildering over de vrouwelijke hoofdrol te spelen en zich aan een hondenriem door de film te laten slepen.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Theo van Gogh

Productiejaar

1982

Productieland(en)

NL

Originele titel

Luger

Lengte

85 min.

Ondertiteling

ENG

Drager

16mm

Onderdeel van

Theo van Gogh

Op 2 november 2014 is het precies tien jaar geleden dat columnist, interviewer en filmmaker Theo van Gogh werd vermoord. Eye vertoont in de voorafgaande maand al zijn dertien speelfilms en vier van zijn favoriete klassiekers. Talkshows, live muziek en interviews kleuren het programma verder in.

Lees meer
campagnebeeld Theo van Gogh
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op