Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Jessica Woodworth / BE, IT, NL, BG, AM, 2023 / 94 min.

Jonas Smulders speelt de hoofdrol als soldaat Lukas in Jessica Woodworths toekomstvisie in zwartwit over het mythische Fort Kairos, gelegen in een post-apocalyptisch landschap. Geraldine Chaplin is De Generaal. Opgenomen met de zwarte flanken van vulkaan de Etna op de achtergrond

poster Luka (Jessica Woodworth, BE/IT/NL/BG/AM 2023)

Luka droomt ervan om als scherpschutter te dienen in de elitetroepen die het legendarische Fort Kairos bemannen, een kolossaal bastion dat de beschaving moet verdedigen onder leiding van De Generaal.

Als blijkt dat Luka helemaal onder in de rangorde moet beginnen om zinloze, geestdodende arbeid te verrichten, begint hij zich vragen te stellen. Is De Generaal wel bij d’r verstand? Waar blijft de vijand? Is het leger noodzakelijk? De diepe vriendschap met kameraden Konstantin en Geronimo houdt Luka op de been en leert hem door illusies heen prikken.

Vijandbeeld

Luka, Jessica Woodworths vijfde speelfilm – nu zonder coregisseur Peter Brosens – is een adaptatie van de klassieke dystopische roman Il deserto dei Tartarti van de Italiaanse schrijver Dino Buzzati. Net als Buzzati werpt Woodworth vragen op: waarom volgens mensen gedegenereerde leiders die overduidelijk van t padje zijn? Wat drijft jonge mannen naar de oorlog? Waarom hebben we een vijandbeeld nodig?

Opmerkelijk is de rol die Woodworth (Khadak, Altiplano, The Barefoot Emperor) toekent aan het landschap en gebouwen: de desolate, zwarte hellingen van vulkaan de Etna en het massieve fort zijn personages in de film, evenwaardig aan de rollen van de acteurs.

Voorfilm

Luka (wereldpremière op IFFR 2023) wordt voorafgegaan door de korte film Primus (7'), geregisseerd door een van de acteurs uit Luka, Jonas Smulders. In een wasserette waar geen einde aan lijkt te komen, wachten Joep en Gonda op iemand die hun liefdeswens kan vervullen. Elk individu verlangt naar liefde. Wat je verlangt van een ander, is vaker een weerspiegeling van jezelf.

Bijzondere vertoningen

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 9 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Jessica Woodworth

Productiejaar

2023

Productieland(en)

BE, IT, NL, BG, AM

Originele titel

Luka

Lengte

94 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Luka (Jessica Woodworth, BE/IT/NL/BG/AM 2023)
still Luka (Jessica Woodworth, BE/IT/NL/BG/AM 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op