Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still M: Eine Stadt sucht einen Mörder (Fritz Lang, DE 1931)

M - eine Stadt sucht einen Mörder

Fritz Lang / DEUZE, 1931 / 108 min.

Deze expressionistische klassieker is Fritz Langs eerste geluidsfilm en een voorloper van de film noir. M vertelt het verhaal van de psychopathische kindermoordenaar Hans Beckert (Peter Lorre).

poster M: Eine Stadt sucht einen Mörder (Fritz Lang, DE 1931)

Fritz Lang stond aan de wieg van film noir met zijn eerste geluidsfilm: de expressionistische klassieker M bevat alle visuele en thematische elementen die we met film noir associëren en was grensverleggend in het gebruik van geluid.

Beckert, dolend in een duister stadslandschap, weet telkens aan justitie te ontkomen. Uiteindelijk valt hij in handen van beroepscriminelen, die hun ‘zaken’ gehinderd zien door de vele politieagenten op straat.

Fritz Lang portretteert de moordenaar niet als een verwerpelijke griezel, maar geeft hem een menselijk gezicht; hij is het slachtoffer van de maatschappij. In Duitsland veroorzaakte de film veel ophef; hij was namelijk gebaseerd op de ware gebeurtenissen rond de ‘Vampier van Düsseldorf’, een seriemoordenaar die in de jaren twintig op gruwelijke wijze dood en verderf zaaide in Düsseldorf.

Vertoning op 35mm.

Restauratie

De restauratie uit 2001 is destijds door het Filmmuseum geïnitieerd en gecoördineerd, in samenwerking met Deutsche Kinemathek. M is gereconstrueerd met behulp van het materiaal van collega-archieven, uitgevoerd in de beste beeld- en geluidkwaliteit. De analoge restauratie is gedaan bij L’Immagine Ritrovata in Bologna. De gerestaureerde kopie ging in 2001 in Berlijn in première tijdens het Fritz Lang-retrospectief.

Double bill: M + Pépé le Moko

Benieuwd naar de Europese roots van film noir? Op 7 juli worden M en de vroege Franse film noir Pépé le Moko ingeleid door Leo van Hee (programmeur Eye).

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultScenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violence

Regisseur

Fritz Lang

Productiejaar

1931

Productieland(en)

DEUZE

Originele titel

M - eine Stadt sucht einen Mörder

Lengte

108 min.

Taal

German

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
campagnebeeld Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still M: Eine Stadt sucht einen Mörder (Fritz Lang, DE 1931)
still M: Eine Stadt sucht einen Mörder (Fritz Lang, DE 1931)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op