Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
01 3

Maborosi

Maborosi is Kore-eda’s veelgeprezen speelfilmdebuut uit 1995. Zijn uitgewogen vertelling over breekbaar huiselijk geluk staat in de traditie van grote Japanse regisseurs als Yasujirō Ozu en Mikio Naruse.

Affiche 0

Kore-eda schetst het portret van een ogenschijnlijk doodnormaal Japans gezin, waarin de jonge vrouw Yumiko huiselijk geluk beleeft in haar huwelijk met dertiger Ikuo en haar zoontje opvoedt. Niets wijst erop dat het noodlot zal toeslaan totdat Yumiko te horen krijgt dat haar man zich voor de trein heeft gegooid. Verdoofd verlaat de jonge vrouw Osaka om onderdak te vinden in een vissersdorp – haar leven klaart op wanneer ze hertrouwt, toch blijft de herinnering aan Ikuo haar achtervolgen.

Voor zijn debuutfilm oriënteerde Kore-eda zich vooral op de visueel uitgebeende, precies-esthetische stijl van filmmakers als Antonioni en Ozu. De beelden vertellen het verhaal, van breed uitgespeelde emoties is geen sprake. De fotografie van cameraman Masa Nakabori is oogverblindend, de film won een prijs voor het beste camerawerk (Venetië) en ook de regieprijs van het filmfestival Vancouver.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Mubii Japan

Wie wil weten wat de Japanse film zo uniek maakt, is dit najaar in Eye op het goede adres. Met een overzicht van ruim veertig titels geeft het filmmuseum inzicht in meer dan negentig jaar fascinerende filmgeschiedenis uit het Verre Oosten, van de vroege twintigste eeuw tot nu.

Lees meer
campagnebeeld Mūbii Japan
Maborosi 02
Maborosi 01 1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op