Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Malcolm X (Spike Lee, US 1992)

Malcolm X

Spike Lee / US, 1992 / 202 min.

Denzel Washington excelleert als Malcolm X, die streefde naar zelfbeschikking voor Afro-Amerikanen 'by all means necessary'. Spike Lee's biopic Malcolm X werd precies 30 jaar geleden uitgebracht in de Verenigde Staten. De film en het bewogen leven van Malcolm X spreken ook nu nog velen tot de verbeelding. 

poster Malcolm X (Spike Lee, US 1992)
Malcolm X heeft een meer dan bewogen leven geleid: armoedige achtergrond, verzeild geraakt in de onderwereld, tijdens een gevangenisstraf tot de islam bekeerd, militant gezicht van de 'Nation of Islam' (NOI), vervolgens in eigen kring verguisd, op bedevaart naar Mekka en op 39-jarige leeftijd voor de ogen van zijn vrouw en kinderen vermoord.

Deze film zou zonder de gebeurtenissen rond die tijd (Rodney King, rassenrellen, economische malaise, Zuid-Afrika) niet zijn gemaakt. Met de beelden van de Rodney King-video op de aftiteling en de epiloog waarin Nelson Mandela een schoolklas toespreekt wil Lee de boodschap van Malcolm X actualiseren voor een nieuwe generatie. "Door hem te eren, eren we onszelf", wordt in de film gesteld. Spike Lee is als Malcolms partner in crime Shorty zelf in een van de hoofdrollen te zien.

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes with alcohol and/or drug useThis movie contains scenes of explicit discriminationPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Spike Lee

Productiejaar

1992

Productieland(en)

US

Originele titel

Malcolm X

Lengte

202 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Sidney Poitier & Denzel Washington

Sidney Poitier was Denzel Washingtons grote voorbeeld. De acteurs waren goede vrienden, maar speelden nooit samen in een film. In dit zomerprogramma brengt Eye ze voor het eerst bij elkaar door hun beste films op het grote doek te laten zien.

Lees meer
still In the Heat of the Night (Norman Jewison, US 1967)
still Malcolm X (Spike Lee, US 1992)
still Malcolm X (Spike Lee, US 1992)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op