Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Mamma Roma (Pier Paolo Pasolini, IT 1962)

Mamma Roma

Pier Paolo Pasolini / IT, 1962 / 106 min.

Pasolini's sublieme blik op alledaags Romeins leven, met Anna Magnani in de hoofdrol. Als de prostituee Mamma Roma is Magnani voor Pasolini het baken van zijn stad, dat ondanks alle onheil overeind blijft. 4K-restauratie.

poster Mamma Roma (Pier Paolo Pasolini, IT 1962)
De tweede speelfilm van Pasolini sluit nauw aan bij de neorealistische films, met name bij Rossellini's Roma, città aperta uit 1945. Mamma Roma biedt boven alles een magistrale rol aan Magnani. Zij speelt een prostituee die uit het rosse leven denkt te kunnen ontsnappen wanneer haar pooier Carmine gaat trouwen. Ze wordt marktkoopvrouw en ritselt een baantje voor haar eenzelvige zeventienjarige zoon Ettore. Haar wensdroom voor een respectabel leven wordt snel de grond in geboord, want haar oogappel blijkt een dwarse puber die met verkeerde vriendjes omgaat.

Dit relaas over schijngeluk en noodlot, een pessimistisch levenslied vol larmoyante uithalen, weerspiegelde de werkelijkheid: Franco Citti speelde de pooier maar werd tijdens de opnamen door de politie gearresteerd voor een akkefietje uit zijn privéleven. Dit bracht de voltooiing van de film in gevaar. Ondanks heftig verzet van de producent bleef Pasolini wachten op het ontslag van zijn favoriete acteur uit de gevangenis, met wie hij overigens samen het scenario had geschreven.

Warmbloedig

In zijn tweede film na zijn debuut Accattone (eveneens met Franco Citti) speculeerde Pasolini opnieuw op de aantrekkingskracht van warmbloedige emoties. Anna Magnani (de enige professionele acteur in de film) voldeed met verve aan deze pathetiek: zij is grootser en realistischer dan de werkelijkheid van het leven aan de rafelrand van de maatschappij.

4K-restauratie door CSC – Cineteca Nazionale.

…imponeert nog altijd…Wat een geluk om Anna Magnani opnieuw aan het werk te zien… (Trouw)

…een van zijn mooiste films die zestig jaar na de première opnieuw een zenuw raakt…fascinerend…krachtig symbool van hoop…Hij is nét een jonge Leonardo DiCaprio…rauw, maar met een zachtheid en een romantiek… (De Groene Amsterdammer)

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Pier Paolo Pasolini

Productiejaar

1962

Productieland(en)

IT

Originele titel

Mamma Roma

Lengte

106 min.

Taal

Italian

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Mamma Roma (Pier Paolo Pasolini, IT 1962)
still Mamma Roma (Pier Paolo Pasolini, IT 1962)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op