Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Mandabi (Ousmane Sembène SN/FR 1968)

Mandabi

Ousmane Sembène / SN, FR, 1968 / 91 min.

Een werkloze Senegalese man lijkt ineens een financiële meevaller te hebben, maar het innen van een postwissel is nog niet zo makkelijk. Sembènes meeslepende, tragikomische film op wandeltempo geeft een bitter-ironisch beeld van een samenleving die wordt geplaagd door corruptie, hebzucht en armoede. 4K-restauratie.

poster Mandabi (Ousmane Sembène SN/FR 1968)

De werkloze Ibrahima Dieng ontvangt een postwissel van 25.000 Franse frank van een neef die in Parijs werkt. Het nieuws over zijn meevaller verspreidt zich snel onder zijn buren. Zij blijven hem om leningen vragen, zelfs als zijn pogingen om de postwissel te innen verzanden in een doolhof van bureaucratische obstakels.

Mandabi, een bewerking van een novelle van de regisseur zelf, is een van Sembènes meest meeslepende, grappige en uitgesproken films. Het geeft een bitter-ironisch beeld van een samenleving die getekend is door kolonialisme en wordt geplaagd door corruptie, hebzucht en armoede.

Deze tweede speelfilm van de baanbrekende Senegalese filmmaker Ousmane Sembène is voornamelijk opgenomen in de Wolof taal, en was zo de eerste film ooit gemaakt in een Afrikaanse taal. Hiermee kwam zijn droom dichterbij om een ​​cinema te creëren door, over en voor de inwoners van zijn thuiscontinent. Sembène wordt dan ook 'de vader van de Afrikaanse cinema' genoemd. Zijn speelfilmdebuut La noire de... (Black Girl), eveneens gerestaureerd, werd in 2020 vertoond in Restored & Unseen.

'Dit is een zachtmoedige film op wandeltempo die ons aan de hand neemt van vignet naar vignet, van scène naar scène, met ingenieuze eenvoud en rust.' (The Guardian)

Vamba Sherif

Met een inleiding (in het Nederlands) door Vamba Sherif, schrijver van romans, essays en filmkritieken voor One World Magazine en de Volkskrant. Hij is geboren in Liberia en heeft deels in Koeweit en Syrië gewoond voordat hij van Nederland zijn thuis maakte. Hij is daardoor opgegroeid met Afrikaanse, Arabische, Amerikaanse en Aziatische films.

Vertoning van de 4K-restauratie.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ousmane Sembène

Productiejaar

1968

Productieland(en)

SN, FR

Originele titel

Mandabi

Lengte

91 min.

Taal

Wolof

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still Mandabi (Ousmane Sembène SN/FR 1968)
still Mandabi (Ousmane Sembène SN/FR 1968)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op