Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Mandibules 3

Mandibules

Quentin Dupieux / FR, BE, 2020 / 77 min.

Met Deer Skin werd de Franse cultregisseur Quentin Dupieux de lieveling van het arthousepubliek. Dat het nog gekker kan bewijst Mandibules. Denk aan de Franse variant van Dumb and Dumber, maar dan in surrealistisch idioom. Twee mannen en een reuzenvlieg genaamd ‘Dominique'.

Poster Mandibules
Sympathieke losers zijn het, Jean-Gab en Manu. Geen cent te makke hebben ze, maar daar komt verandering in als ze de kofferbak van hun auto openen. Daarin bevindt zich een vlieg, formaat medium buldog. De twee copains denken munt te slaan uit de onverwachte vondst. De vlieg heet voortaan Dominique en zal, als dierlijke variant op de drone, de twee gaan assisteren bij bankovervallen.

Wat volgt is een hilarische roadmovie vol onvoorspelbare wendingen en subliem getimede slapstick. Of zoals een verslaggever van The Hollywood Reporter schreef: “Er zijn niet zoveel regisseurs die twee slome protagonisten, een jonge vrouw met een hersenbeschadiging en een oversized insect kunnen laten werken als dragers van zwarte humor.”

In Nederland is Quentin Dupieux nog relatief onbekend. Zijn films Deerskin (2019) en Realité (2014) werden in Nederland uitgebracht, maar dat gold bijvoorbeeld niet voor Steak (2007), Rubber (2010) en Wrong Cops (2013). Dupieux is een alleskunner die vaak zowel regie, camera als editing en muziek voor zijn rekening neemt. (IFFR)

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 6 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceScenes from this movie may cause fearThis movie contains foul language

Regisseur

Quentin Dupieux

Productiejaar

2020

Productieland(en)

FR, BE

Originele titel

Mandibules

Lengte

77 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Still Mandibules 2
Still Mandibules 1

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op