Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Minus zero oblowitz set

Marlene Dumas goes to the Movies: Collage 1

Voor EYE on Art nodigt Marlene Dumas u uit met haar de films te bekijken die haar leven en werk hebben beïnvloed of een bijzondere indruk hebben achtergelaten. Daartoe behoren onder meer Jean Genets onverbloemde Un chant d'amour uit 1950 (uitgebracht in 1975) en Carl Theodor Dreyers La passion de Jeanne d'Arc uit 1928.

Jubilee 2

Tot de films die haar raken rekent Dumas ook Ecstasy (1933) van de Tsjechische filmmaker Gustav Mach, waarin een piepjonge Hedy Lamarr een van de allereerste naaktscènes in de geschiedenis van de verhalende cinema speelt, en Torrentius van Jan Andriesse en Maarten de Kroon, over het bewogen leven van de gelijknamige zeventiende-eeuwse Nederlandse schilder: een langzame beweging, een opname, een schilderij.

Marlene Dumas – van wie in september een retrospectief is te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam – verzorgt voor EYE drie avondvullende filmavonden, waarin ze iedere keer een ander thema centraal stelt. Dit keer spreekt ze over het gebruik van de close-up in film en in haar eigen werk.

De overzichtstentoonstelling Marlene Dumas – The Image as Burden in het Stedelijk Museum Amsterdam (6 september 2014 t/m 4 januari 2015) is de eerste grote solotentoonstelling in twintig jaar van Dumas in Nederland en brengt meer dan tweehonderd van haar belangrijkste werken bijeen, vanaf de late jaren zeventig tot nu.

onderdeel van EYE on ART

EYE on ART is een wekelijks programma op het raakvlak van film en beeldende kunst. Vast onderdeel blijft het bekende E*Cinema, waarin experimenteel werk van nieuwe makers is te zien naast films van de avant-gardemeesters uit vroeger jaren. Hierin zijn ook speciale, door studenten van kunstacademies en universiteiten samengestelde programma”s te zien. Meer informatie

Details

Poster for minus zero designed by ross bleckner
Ron vawter rosemary hochschild in minus zero
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op