Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Marquis de wavrin st 8 jpg sd low 0

Marquis de Wavrin

Grace Winter, Luc Plantier / BE, 2017 / 85 min.

De Belgische documentaire filmmaker Robert de Wavrin is een absoluut vergeten figuur. Dankzij de documentaire en het onderzoekswerk van Grace Winter is zijn werk opnieuw zichtbaar. Markies de Wavrin verliet België onder gewelddadige omstandigheden en trok naar Zuid-Amerika. Daar ontdekte hij tussen 1913 en 1936 verschillende bevolkingsgroepen die tot dan toe nog nooit waren gefilmd. Hij keerde terug met opnamen die zonder taboe zijn gemaakt. Als je de beelden vandaag bekijkt, kan je alleen maar besluiten dat ze even kostbaar als opzienbarend zijn.

Marquis de wavrin ps 1 jpg sd low 0

In deze double bill zijn de documentaire Le Marquis de Wavrin, du manoir à la jungle over de markies te zien en één van zijn films, Au pays du scalp in een door de CINEMATEK van Brussel gerestaureerde versie. Met korte inleiding en Q&A (voertaal: Nederlands) na afloop van de eerste film met regisseur Grace Winter en Bruno Mestdagh (CINEMATEK).

Le Marquis de Wavrin, du manoir à la jungle (Grace Winter & Luc Plantier, BE 2017, Frans gespr., Nederlands ondert., 85 min.)Het portret van een etnograaf die een niet te vergeten hoofdstuk van de Belgische filmgeschiedenis geschreven heeft. Vanaf 1913 onderneemt de Belgische graaf en latere markies Robert de Wavrin in zijn eentje verschillende reizen naar indianenstammen in het Amazonegebied (Venezuela, Peru, ...). Zijn geschriften waren vergeten, zijn foto's onbekend en de films die hij er maakte deels geamputeerd. Dankzij filmarchivaris Grace Winter en Luc Plantier wordt hij nu aan de vergetelheid onttrokken. In 'Le Marquis de Wavrin, du manoir à la jungle' recreëren ze het leven van deze excentrieke edelman die niet zozeer in het (precolumbiaanse) verleden geïnteresseerd was, wel in hoe de indianen leefden toen hij ze bezocht. Het regisseursduo toont 's mans schitterende foto's in al hun glorie, blaast het stof van diens documentaires en als klap op de vuurpijl reconstrueren ze een verloren gewaande film.

Au pays du scalp (Marquis de Wavrin, BE/FR 1932, Frans en Engels gespr., Nederlands ondert. 75 min.)Het hoofd van een gedode tegenstander krimpen tot ongeveer de grootte van een vuist: het is geen verzinsel van horrorregisseurs (of Hergé) maar een overwinningsritueel, 'tsantsa' genoemd, dat in zwang was bij Zuid-Amerikaanse indianenstammen zoals de Shuar. Het ritueel is de opvallendste scène in 'Au pays du scalp', de documentaire uit 1930 van de Belgische edelman en etnograaf Robert de Wavrin, aan wie net een documentaire gewijd is ('Le Marquis de Wavrin, du manoir à la jungle'). Na een paar lowbudgetfilms, kreeg de Wavrin ditmaal hulp van enkele grote namen: regisseur Alberto Cavalcanti deed dienst als monteur terwijl Maurice Jaubert, componist van Jean Vigo en Marcel Carné, de muziek schreef. Ondanks de door de producenten opgelegde spectaculaire titel was de Wavrin vooral geïnteresseerd in het daagse leven van indianen dat hij met veel empathie filmde, zonder hang naar exotiek.

“...belangrijke, verloren gewaande film...schitterende beelden...een wonderlijke, fascinerende tijdreis in het voetspoor van een toegewijde gids. (**** De Volkskrant)

“...formidabele documentaire...prachtfilm...liefdevol samengesteld...uniek inkijkje...Petje af... (**** Trouw)

“...een schat aan bruut, puur, onwaarschijnlijk en beeldschoon materiaal... (NRC Handelsblad)

Details

Regisseur

Grace Winter, Luc Plantier

Productiejaar

2017

Productieland(en)

BE

Originele titel

Marquis de Wavrin

Lengte

85 min.

Taal

French

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Marquis de wavrin st 3 jpg sd low 0
Marquis de wavrin st 2 jpg sd low 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op