Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Pb robbydownbylaw1 1985png

Masterclass Filmacademie: Inspired by Robby Muller

Voertaal van het seminar is Nederlands. Ook toegankelijk voor niet-studenten.ActieOp vertoon van je entreeticket voor de Masterclass betaal je ’s avonds slechts €5 voor Saint Jack (23 juni 19.00). Alleen te koop aan de kassa.

Robbyjaren802lr 0

Dat Robby Müller veel heeft betekend voor de carrières van independent regisseurs als Wim Wenders, Jim Jarmusch en Lars von Trier is bekend. Als geen ander weet hij in zijn fotografie een eenheid tussen verhaal, sfeer en beeld te smeden en zijn gebruik van natuurlijk licht is vermaard.

Wat nu precies de stijl en de visie is van de lang geleden aan de Nederlandse Filmacademie afgestudeerde cameraman met het eeuwige sjekkie tussen de lippen, daar gaat het over deze middag.

Vakmensen als Theo Bierkens, Claire Pijman en Guido van Gennep (Oorlogswinter, Sint) praten onder leiding van filmjournalist en -programmeur Mart Dominicus over hun ervaringen met de Director of Photography en de mens Robby Müller. Ze analyseren Müllers virtuoze camerawerk en zijn betekenis voor de cinematografie. Wat kunnen we leren van zijn onderscheidende werkwijze en hoe inspireert zijn werk de huidige generatie filmmakers?

Filmfragmenten en praktijkvoorbeelden maken duidelijk hoe Müllers aanpak doorwerkt in de films van een jongere generatie; filmwetenschapper Peter Verstraten zal verduidelijken hoe Robby Müllers specifieke visie op de cinema zich ontwikkelde.

Cameraman Theo Bierkens werkte samen met Robby Müller bij Saint Jack (best boy), de Wertkeater-productie Een zwoele zomeravond (regie Frans Weiz) en Buena Vista Social Club. Claire Pijman, documentairemaker en cameravrouw, werkt aan een lange documentaire over Robby Müller; eerder draaide ze de korte film Foot on the Moon (1999), waarin ze Müller volgt tijdens de opnames van Dancer in the Dark.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Robby Müller

Eye presenteerde in de zomer van 2016 een grote tentoonstelling over Nederlands beroemdste 'director of photography' Robby Müller.

Lees meer
campagnebeeld Master of Light - Robby Müller, still uit Paris, Texas
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op