Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Palm Oil Film 1

Masterclass - Water, Climate and Film

In de masterclass ‘Water, Climate, and Film’ kijkt Jennifer Lynn Peterson (Woodbury University) terug op het thema van de 6e Eye International Conference / 20e Orphan Film Symposium ‘Water, Climate, and Migration’ (2020, online). 

Polar Bear Hunting 2
Wat kunnen archieffilms ons leren over de geschiedenis van de opwarming van de aarde? Kunnen stille films over water, vulkanen, planten, vogels en andere natuurlijke fenomenen ons milieubewuster maken? Kan onze filmgeschiedenis, rijk aan beelden van de ecologische systemen der aarde, bewijsmateriaal leveren van de dreiging waarmee we nu geconfronteerd worden?

Een van de uitdagingen bij het te lijf gaan van klimaatverandering en massa-uitsterving is de enorme omvang van alle problemen. Film, met zijn ongeëvenaarde vermogen om onze aandacht te sturen en ergens op te focussen, biedt kansen om de klimaatcrisis tot een menselijke schaal terug te brengen.

Deze rijk geïllustreerde masterclass en het filmprogramma op de Eye Film Player (gratis) onderzoeken hoe films de natuur van honderd jaar geleden weergeven. Deze films kunnen ons helpen begrijpen op welke manier de natuur vandaag de dag aan het veranderen is en dat het roer dringend om moet.

Filmprogramma

Het filmprogramma op de Eye Film Player bevat acht korte non-fictiefilms uit de jaren 10 en 20 met landschappen en dieren in de hoofdrol. Water is een belangrijk thema: het programma begint met een reisfilm over beukende oceaangolven in Zuid-Frankrijk. Vervolgens wordt de geologische vitaliteit van de aarde getoond in een fascinerende vroege film over het ontstaan van het leven op aarde en de evolutie van soorten, en in dramatische journaalbeelden van de Tokachi-vulkaanuitbarsting in 1926 in Japan.

De winning van hulpbronnen is een ander thema, zoals te zien is in een film over de jacht op ijsberen in de Noordelijke IJszee en in een film over houtkap in Noord-Amerika. Ook zijn er twee rustigere natuurfilms te zien, de ene een compilatie van drie kleurgetinte insectenfilms, de andere een prachtige stencil-gekleurde film van vogels in West-Afrika. Het programma sluit af door weer terug te keren naar water met een reisfilm over een ruisende rivier in de Pyreneeën.

Gezamenlijk geven deze acht films uit de stille-filmcollectie van Eye een beeld van hoe natuurlijke fenomenen honderd jaar geleden werden verbeeld. Het programma is samengesteld door filmwetenschapper Jennifer Lynn Peterson. Met muziek door Martin de Ruiter.

Jennifer Lynn Peterson is de auteur van Education in the School of Dreams: Travelogues and Early Nonfiction Film (Duke University Press, 2013). Haar wetenschappelijke artikelen zijn gepubliceerd in de Journal of Cinema and Media Studies, Feminist Media Histories, Camera Obscura, Moving Image, Getty Research Journal en in tal van geredigeerde bundels. Ze heeft film-, kunst- en boekrecensies gepubliceerd in Millennium Film Journal, Film Quarterly, de Los Angeles Review of Books en Artforum.com. Ze is momenteel professor en voorzitter van de studie Communicatie aan de Woodbury University in Los Angeles. Op dit moment werkt ze aan haar volgende boek, Cinema's Ecological Past: Film History, Nature, and Endangerment Before 1960, die zal worden uitgegeven door Columbia University Press.

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie is suitable for all ages

Onderdeel van

Eye International Conference 2021

Eye presenteert twee online masterclasses die vooruit- en terugblikken op de vorige en komende editie van de Eye International Conference, die in 2021 vanwege Covid-19 niet kon doorgaan.

Lees meer
Polar Bear Hunting 2
Oiseaux aquatiques 1
Catterpillars

Support Eye en zie meer. Word member van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op