Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
3098

Masters of the Avantgarde: Jacques Verbeek en Karin Wiertz - animatoren

Presentatie van acht van de conserveringen van de dertien korte films die Karin Wiertz en Jacques Verbeek samen maakten. Alle dertien films staan nu ook op een dvd. Verbeek was vooral geïnteresseerd in de technische mogelijkheden bij animatie, Wiertz meer vormgeving van het enkelvoudige beeld, ritme en montage.

Case of spiral staircase 0 0

Karin Wiertz (1946) volgde samen met Jacques Verbeek (1947-1993) de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Ook bezocht Verbeek de Vrije Academie in Den Haag, waar hij onder Frans Zwartjes zijn eerste animatiefilms maakte. Beiden speelden in enkele films van Paul de Mol, Jan Ketelaars en Frans Zwartjes. Karin Wiertz over haar korte films en de samenwerking met Verbeek: “In Psychopolis, een kunstinstituut in Den Haag, doceerde Jacques” mentor Frans Zwartjes het vak film en die deed dat op zijn strikt eigen manier. Ik mocht voor hetzelfde lesgeld mee, want we kwamen toch niet elke dag vanuit Eindhoven! Mijn eindexamenfilm voor de Academie in Eindhoven heb ik dan ook in Den Haag gemaakt.

Inmiddels waren we vooral animatiefilms aan het maken. Dit hebben we samen, als vrij werk, gedurende 23 jaar gedaan. De productiekosten van de meeste van onze dertien films, die allemaal op deze dvd staan, hebben we zelf betaald. Onze laatste gezamenlijke presentatie was een project op drie schermen tegelijk, met de titel Any Resemblance, in 1990 op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Na Jacques” dood in 1993 wilde ik nooit meer films maken: we hadden dit altijd samen gedaan, voor elke film een nieuw concept ontwikkeld, waarbij Jacques vooral geïnteresseerd was in de technische mogelijkheden bij animatie, ik meer in zaken zoals vormgeving van het enkelvoudige beeld, ritme en montage. Voor al onze films werd muziek geschreven en uitgevoerd door Bertus Borgers. Deze dvd is een nalatenschap van ons gezamenlijke beeldende (film)werk.”

De dvd kwam tot stand met dank aan hun voormalige producent Willem Thijssen en EYE.

De volgende films worden vertoond:ReversalsSlippery SlopeKeep On Turning (1972)Between The LightsUniversity BuildingEasy Action Animated (1978)Case Of The Spiral Staircase, The (1981)There Is A Garden In My Head (1987)Let op: double bill-voorstelling met Machine Room – Research Lab - ArtEZ. Prijs (gereduceerd tarief, één kaartje voor twee voorstellingen): € 16, -. Double-billkaarten zijn alleen aan de kassa verkrijgbaar. De voorstellingen zijn ook apart te bezoeken, de toegang is dan € 10, - .

Details

Case of spiral staircase 0
Flm17767 easy action animated 1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op