Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Maura Delpero / IT, AR, 2019 / 91 min.

Wat is moederschap? Maternal speelt zich af binnen de muren van een Italiaans religieus opvanghuis voor jonge alleenstaande moeders in Buenos Aires. Het blijkt een wereld waarin twee vormen van moederschap – de alleenstaande moeder en de heilige moeder – flink kunnen botsen.

poster Maternal (Maura Delpero, AR 2019)
Zuster Paola is een Italiaanse non die op het punt staat haar religieuze geloften af te leggen. Luciana is een tienermoeder die moeite heeft voor haar dochter te zorgen. En Fatima, een andere tienermoeder met een jonge zoon, is zwanger is van haar tweede kind. Alle drie worstelen ze op hun eigen manier met de implicaties van het moederschap.

De gestroomlijnde witte habijten van de nonnen contrasteren met de felle kleuren, korte rokjes en strakke kleding van de tienermoeders in het opvanghuis. De nonnen zijn stil en spreken alleen om te bidden. De jonge vrouwen schreeuwen luid en hebben regelmatig ruzie. Voor de nonnen is het moederschap vooral een handleiding voor moederlijke zuiverheid, aspiratie en reproductieve heiligheid. Maar voor de jonge vrouwen die ze opvangen is het moederschap slechts een pragmatische handleiding om te overleven.

De nonnen kunnen de realiteit van de jonge vrouwen op het gebied van seks, geboorte en opvoeding niet begrijpen. Door dit onbegrip ontstaat er een strijd om de kinderen. Het genuanceerde Maternal speelt met religieuze symboliek en met thema's als verleiding en vrijheid zonder een hard oordeel te vellen.

... trefzeker debuut...sterke beeldcomposities...liefdevol...intiem...ware toewijding... (**** NRC Handelsblad)

...fraai...De drie hoofdrolspelers acteren voortreffelijk...talent... (De Volkskrant)

...zeldzame film...maximaal effect...impactvolle scènes...een wereld aan emoties...fantastische prestatie...de verdienste van de acteurs en van de regisseur, die blijkbaar de gave bezit alles uit ze te halen...ingetogen en intelligente esthetiek...prachtig uitgelichte scènes...even subtiel als fraai... (De Filmkrant)

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Maura Delpero

Productiejaar

2019

Productieland(en)

IT, AR

Originele titel

Maternal

Lengte

91 min.

Taal

Spaans, Italiaans

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Maternal (Maura Delpero, AR 2019)
still Maternal (Maura Delpero, AR 2019)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op