Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
De matthaus missie van reinbert de leeuw 10000264 st 1 s high 0

Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw, De

Cherry Duyns / NL, 2016 / 75 min.

Cherry Duyns volgt dirigent Reinbert de Leeuw vanaf de eerste repetitiedagen van de Matthäus Passion tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Een film over het mysterie van muziek, en over de onstuitbare bevlogenheid waarmee Reinbert de Leeuw opgaat in Bachs monumentale werk.

De matthaus missie van reinbert de leeuw 10000264 ps 1 s high 0

Pianist, componist, dirigent Reinbert de Leeuw, 78 jaar heeft zijn leven gewijd aan de moderne klassieke muziek, van Schönberg tot Oestvolskaya. Nu, aangekomen in de kromming van zijn levensboog draait hij zich om en strekt hij zijn armen uit naar Johann Sebastian Bach, naar de Matthäus Passion. Maandenlang heeft hij de partituur bestudeerd, onophoudelijk, obsessief. Hij heeft een missie, droomt van de Matthäus. Het liefst had hij al zijn andere concerten willen afzeggen. “Als ik mij de rest van mijn leven alleen nog maar met de Matthäus Passion zou moeten bezig houden, zou ik dat zo doen”, zegt hij.

Filmmaker Cherry Duyns volgt Reinbert de Leeuw vanaf de eerste repetitiedagen met orkest, koor en solisten tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Een film over het mysterie van muziek, de betovering. Over de bezieling van musici. Over ontroering. Over de onstuitbare bevlogenheid waarmee Reinbert de Leeuw opgaat in Bachs monumentale werk.De voorstelling van dinsdagavond 21 maart is georganiseerd i.s.m. de Happy Bachdag.

“…zwaar ontroerende documentaire van vijf kwartier, waar je de helft van de tijd met een brok in je keel naar zit te kijken…onverbiddelijke bevlogenheid en passie voor de Passie, die Duyns grandioos in beeld heeft weten te vangen…fragmenten van de uitvoering maken diepe indruk…verpletterend… (**** Het Parool)

“...buitengewoon emotioneel, fel en expressief...Mooi... (**** NRC Handelsblad)

“ …een voorrecht om Reinbert de Leeuw van dichtbij mee te maken in deze documentaire… (De Volkskrant)

Details

Regisseur

Cherry Duyns

Productiejaar

2016

Productieland(en)

NL

Originele titel

Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw, De

Lengte

75 min.

Drager

DCP - encrypted

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op