Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Mpj13 dsc3177 bw sm

Maudite poutine

- Lemieux / CA, 2016 / 94 min.

Om uit handen te blijven van een stel dealers nadat hij een partij wiet heeft achterover gedrukt, keert punkmuzikant Vincent terug naar zijn geboortedorp in Quebec. Daar staat hij zijn depressieve broer Michel bij door te mee te spelen in diens hardcoreband – beide broers worden echter meegesleurd in een spiraal van geweld. Lemieux’ esthetisch radicaal vormgegeven speelfilmdebuut kreeg een nominatie op het filmfestival van Venetië (Venice Horizons Award for Best Film).

Poster mauditepoutine b1 tezienindittheater web

Regisseur Karl Lemieux filmde het verhaal van Vincent en Michel in sterk contrastrerend zwart-wit, op analoog 16mm-materiaal; de beelden zijn soms sterk vervormd en doorsneden met stroboscopische effecten. Een rustige film is Maudite poutine dus niet geworden, wel een rauwe en energieke vertaling van levensangst en levenslust, een schreeuw om verlost te raken van uitzichtloosheid, een portret van het leven op het platteland waar rivaliserende gangs elkaar te lijf gaan en soms toch een beetje menselijkheid zichtbaar wordt in de kieren van het dagelijks bestaan.

rite de passage

Het speelfilmdebuut van de Canadese kunstenaar en experimentele filmer Karl Lemieux (1980) is vanwege zijn hypnotische effect op de kijker wel vergeleken met het inktzwarte werk van Philippe Grandrieux (Sombre, Meurtrière). Lemieux – die onder meer bekendheid verwierf door zijn werk voor hardcore-groep God Speed You! Black Emperor (achtergrondprojecties) en performances in het kunstcircuit – zegt zijn film te hebben gebaseerd op jeugdherinneringen. “De film is als een rite de passage waarin de kijker ondergedompeld raakt en teruggevoerd wordt naar een tijd waarin velen van ons radicale muziek ontdekten als uitlaatklep voor levensangst, aangedreven door verveling en innerlijke turbulentie. Een manier om de allesdoordringende gewelddadigheid te ontwijken die ons leven toen kenmerkte.”

“…veelbelovend debuut. (De Filmkrant)

“…Poëtisch… (NRC Handelsblad)

“…lyrische kwaliteit…alsof Lemieux het landschap bezingt met zijn camera…heeft de technische vaardigheid en het visuele talent… (De Volkskrant)

Details

Regisseur

- Lemieux

Productiejaar

2016

Productieland(en)

CA

Originele titel

Maudite poutine

Lengte

94 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP non-encrypted, DCP

Maudite Poutine
Maudite Poutine
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op