Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Medea (Pier Paolo Pasolini, IT 1969)

Medea

Pier Paolo Pasolini / IT, FR, DE, 1969 / 110 min.

Pasolini's briljante bewerking van een Griekse mythe. Medea werd als tovenares verleid en verlaten door de avonturier Jason. In haar enige verschijning op het witte doek speelt de operaster Maria Callas de imposante titelrol.

poster Medea (Pier Paolo Pasolini, IT 1969)

Vertoning bij Pasolini’s 100ste geboortejaar. In bijna woordeloze scènes tovert Pasolini op briljante wijze het oerrijk van magie en opoffering tevoorschijn dat de naïeve, verliefde Medea verlaat om avonturier Jason te volgen. Zij hielp hem het Gulden Vlies te bemachtigen. Totdat ze beseft dat ze misbruikt wordt voor zijn wereldse ambities in een koud rationeel milieu van politieke machtsspelen.

In Medea zag Pasolini een allegorische figuur, zowel voor de overwinning van het rationele op het irrationele als voor de kolonisatie van de antieke wereld door een expansionistisch Westen. Pasolini putte zijn inspiratie voor zijn tweede bewerking van een Griekse mythe niet uit de bekende theateropvoeringen van Medea, maar uit antropologische verslagen van de geschiedenis van religie.

Met Maria Callas, Laurent Terzieff, Massimo Girotti en Giuseppe Gentile, production design door Dante Ferretti. Gerestaureerd in 2010.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Pier Paolo Pasolini

Productiejaar

1969

Productieland(en)

IT, FR, DE

Originele titel

Medea

Lengte

110 min.

Taal

Italiaans

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still Medea (Pier Paolo Pasolini, IT 1969)
still Medea (Pier Paolo Pasolini, IT 1969)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op