Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Toverlantaarn

Meet the Archive: From the magic lantern to 3D

Ontmoetingen met de Collectie: Van de toverlantaarn tot 3D. Kom oog in oog te staan met de EYE-collectie op de Collectiedag. In deel I: Restaureren en digitaliseren - van de toverlantaarn tot 3D.

Img 9468 3

Programma

Opening CollectiedagDoor Giovanna Fossati, hoofdconservator EYE, en Frank Roumen, sectormanager Collectie EYE.

Fragment uit home movieSamengestelde rol met optochten, filmopnamen en dagelijks leven in Montreal, NL, Louis Pierre Oostvogels, 1959 - 1960.Clip van de beroemde Nieuwjaarsoptocht, Tournament of Roses, Pasadena, Californië, gefilmd op 1 januari 1959.

Een parade van cheerleaders en drumbands, gemaakt door Louis Pierre Oostvogels aka Pierre Doriaan (1900 - 1993?), zanger, filmmaker en fotograaf uit Antwerpen en - na WOII - uit Montreal, Canada. Hij verdiende zijn geld met het geven van lezingen met lichtbeelden over zijn reizen door Midden- en Zuid-Amerika. Zijn partner Paule en hond Minnie zijn loyale metgezellen, evenals een grote Minerva Landaulet-auto.

De restauratie van Hans Richter-films door Annike Kross, filmrestaurator en Mark Paul Meyer, Senior CuratorDe EYE-collectie bevat een belangrijke verzameling originele nitraatfilms van Hans Richter. Deze opdrachtfilms maakte Richter voor Philips, een pionier in industriële filmproductie. Deze kopieën werden verzameld door de Filmliga, een Nederlandse filmclub die in de jaren 20 film promootte als een vorm van kunst. De films van Hans Richter zijn nu digitaal gerestaureerd in samenwerking met de Deutsche Kinemathek (Berlijn) en het Deutsches Filminstitut (Frankfurt). Senior curator Mark Paul Meyer en filmrestaurator Annike Kross vertellen over het restauratieproject.

De EYE-collectie toverlantaarnplaten door Soeluh van den BergVan Johannesburg naar Yellowstone Park en Amsterdam. Van Roodkapje en zwemlessen voor kikkers, tot de effecten van de chromatrope. Welkom in de wondere wereld van de toverlantaarnplaten. Curator Filmgerelateerde Collecties Soeluh van den Berg neemt je mee op een reis door de collectie van toverlantaarnplaten.

Freem (NL, Karel Schmeink, Frans van de Staak en Gerard van den Eerenbeemt, 1966)Speciale samenwerking tussen schilder Gerard van den Eerenbeemt en de Nederlandse elektronische-muziekpionier Ton Bruynel. In de oorspronkelijke vorm werd deze film vertoond als een 16 mm-projectie op een dubbelscherm, maar deze werd al snel overgezet naar een 35mm-versie met projectie op één scherm. 52 jaar later is het gelukt met deze nieuwe digitale reconstructie van de singlescreen-versie om alle visuele en auditieve details terug te halen, zoals bedoeld door de makers. Deze vertoning is de internationale première van de nieuwe reconstructie.

3D-films uit de jaren 40 - een onbekende schat, door Rommy AlbersTijdens de late jaren 30 en 40 ontwikkelde de Nederlandse arts Frans Reijnders zijn eigen, unieke 3D-systeem. In 1948 maakte hij samen met Frank Weber een paar prachtige demonstratiefilms, waaronder een kleurenfilm van koningin Juliana die de troepen inspecteerde, en van viervoudig Olympisch kampioen Fanny Blankers-Koen. EYE heeft deze films onlangs gedigitaliseerd waardoor ze nu weer in hun volle glorie bekeken kunnen worden. Senior Curator Rommy Albers geeft een kijkje in de 3D-technieken van Reijnders en presenteert de nieuwe gedigitaliseerde films.

Details

Img 9468 4
Filmstudie richter 1 klein
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op