Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Meiro koizumi portrait of a young samurai 2009 courtesy annet gelink gallery amsterdam the netherlands 4 1

Meiro Koizumi - Shorts

Curator Xander Karskens, directeur van De Ateliers, praat over het werk van Meiro Koizumi. Hoe wordt de geschiedenis van conflictgebieden verbeeld en geconstrueerd? Karskens gaat in op een aantal van de confronterende videowerken en performances waarmee de Japanse kunstenaar bekendheid verwierf en laat enkele korte films van Koizumi zien. In de tentoonstelling A Tale of Hidden Histories is meer werk van de kunstenaar opgenomen. 

Meiro koizumi portrait of a young samurai 2009 courtesy annet gelink gallery amsterdam the netherlands 4 1

Meiro Koizumi (Japan, 1976) haalt tal van diepgewortelde taboes en pijnpunten in de Japanse samenleving naar boven. Hij werkt aan een consistent oeuvre rondom terugkerende onderwerpen, zoals het individuele en het collectieve geheugen, de houding van Japan ten opzichte van het verleden, de Japanse mediacultuur en de beeldvorming rond ultieme Japanse helden zoals de samoerai en de kamikaze.

trauma”s en herinneringen

Van Meiro Koizumi zijn Defect in Vision (2011) en Portrait of a Young Samurai (2009) opgenomen in de tentoonstelling A Tale of Hidden Histories. Ze geven een verontrustend beeld van kamikazepiloten; de trauma”s en herinneringen van Amerikaanse veteranen uit de oorlogen in Irak en Afghanistan vormen het onderwerp van Koizumi”s recente werk Battlelands (2018).

Xander Karskens (1973) was artistiek directeur van het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen. Hij was ook curator Moderne en Hedendaagse Kunst in het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

A Tale of Hidden Histories

Waarheid, feiten, herinneringen, werkelijkheid: zijn het allemaal constructies? De kunstenaars Broomberg & Chanarin, Omer Fast, Chia-Wei Hsu en Meiro Koizumi laten zien hoe film, video, maar ook diaprojectie, foto’s en geluid kunnen worden ingezet om het verleden te onderzoeken en te ‘ontmaskeren’.

Lees meer
Chia-Wei Hsu, Drones, Frosted Bats and the Testimony of the Deceased (2017)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op