Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Mekong hotel 03

Mekong Hotel

Apichatpong Weerasethakul / TH, 2012 / 61 min.

Visuele collage rond een spookachtig hotel in de buurt van de Mekong-rivier in het noordoosten van Thailand. Mekong Hotel is een mix van naturalisme en animisme, vol vrije associaties en geesten uit het verleden. Vertoning bij de tentoonstelling Locus: Apichatpong Weerasethakul – Cao Guimarães.

Mekong hotel poster

De Mekong-rivier markeert de grens tussen Thailand en Laos en speelt vaak een belangrijke rol in Apichatpong Weerasethakuls werk. Aan deze rivier en in de slaapkamers van het nabijgelegen hotel repeteert Weerasethakul met zijn crew voor een film die hij jaren geleden schreef en die er niet meer van zal komen. Deze spookfilm, Ecstasy Garden genaamd, zou de band schetsen tussen een vampierachtige moeder en haar dochter. Zoals gebruikelijk bij Weerasethakul is reïncarnatie in de vorm van geesten uit het verleden een belangrijk motief. Of de geesten nu bovennatuurlijk zijn of overblijfselen van een herinnering, ze zijn allen een onvermijdelijk onderdeel van het heden.

De docufictie Mekong Hotel is een mix van naturalisme en animisme, een collage van raadselachtige, poëtische tableaus waarin zijn acteurs 'versies' van zichzelf spelen. Het visueel essay is een serene aaneenschakeling van vrije associaties, met als soundtrack de hypnotiserende akoestische gitaar van jeugdvriend Chai Bathana. Mekong Hotel is opgenomen in een tijd waarin zware overstromingen Thailand teisterden, waardoor de gelaagde film ook oog heeft voor plotselinge vernietiging en falende milieupolitiek. Mekong Rivier is volgens Weerasethakul een droom of een voorstudie voor een groter project dat hij in de lijn van het Primitive-project over de Mekong-rivier wil gaan maken. Primitive is nu te zien in de tentoonstelling in EYE.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Apichatpong Weerasethakul

Productiejaar

2012

Productieland(en)

TH

Originele titel

Mekong Hotel

Lengte

61 min.

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Locus

Van 16 september tot en met 3 december 2017 organiseerde Eye een grote tentoonstelling over het werk van twee prominente filmkunstenaars: Apichatpong Weerasethakul en Cao Guimarães. Met hun gelauwerde werk roepen ze een wereld op waarin droom, zintuiglijke ervaring en werkelijkheid samenkomen.

Lees meer
campagnebeeld Locus: Apichatpong Weerasethaku - Cao Guimaraes
Mekong hotel 09
Mekong hotel 01 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op