Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Apichatpong Weerasethakul / TH, CO, FR, DE, MX, 2021 / 136 min.

Tilda Swinton speelt een orchideeënkenner die een mysterieus geluid hoort en het raadsel probeert op te lossen. Apichatpong Weerasethakul filmt voor het eerst buiten Thailand – in Colombia – voor zijn Engels/Spaanstalige, betoverende meesterwerk, winnaar van de Juryprijs op het filmfestival van Cannes.

poster Memoria (Apichatpong Weerasethakul, TH/CO/FR/DE/MX 2021)

Jessica (Tilda Swinton) is een Schotse orchideeënspecialist die in Bogotá uit haar slaap wordt gehaald door een luide knal. Het geluid, dat alleen Jessica lijkt te horen, is van ​​een onheilspellende schoonheid die deel lijkt uit te maken van het omringende landschap – of het nu de drukke straten van Bogotá zijn of de groene bergen, waar ze een archeologe opzoekt. Is het geluid echt of zit het in haar hoofd?

In een poging het raadsel op te lossen, raadpleegt ze een geluidsspecialist en trekt naar het platteland, waar ze een man ontmoet die – zoals de held van Borges' verhaal 'Funes de allesonthouder' – beweert nooit iets te vergeten.

Weerasethakul, in 2010 winnaar van de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes met Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, maakte opnieuw een adembenemend, poëtisch onderzoek naar geluid, tijd en geheugen. Filmfest Gent noemde het 'een fluisterend beeldgedicht, verpakt in lange shots, dat je als een langzaam opdoemende mist omspant, je stevig vastgrijpt en uiteindelijk door elke porie van je lichaam naar binnendringt, recht naar het hart, om je tot slot betoverd achter te laten.'

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Apichatpong Weerasethakul

Productiejaar

2021

Productieland(en)

TH, CO, FR, DE, MX

Originele titel

Memoria

Lengte

136 min.

Taal

Spanish, English

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Memoria (Apichatpong Weerasethakul, TH/CO/FR/DE/MX 2021)
still uit Memoria (Apichatpong Weerasethakul, TH/CO/FR/DE/MX 2021)
placeholder video essay Memoria

Inge Coolsaet duikt in het geheugen van Apichatpong Weerasethakul

Voor de Critics' Choice van het International Film Festival Rotterdam produceren film- en kunstjournalisten Jan Pieter Ekker en Dana Linssen al jaren video-essays voor het grote doek. Het video-essay 'Object of Memory' bij Memoria van Apichatpong Weerasethakul is van de hand van film- een beeldjournalist en redacteur van het Vlaamse filmtijdschrift Fantômas Inge Coolsaet.

Bekijk het video essay

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op