Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Errans 1

Memory, Exile, Travel: Errans

Een avond die ons meeneemt via Beiroet, de Bekavallei van Libanon, Gaza en Jeruzalem, naar Spitsbergen, IJsland, Bretagne en de Mojave-woestijn. Met films van kunstenaars die het landschap bekijken vanuit het perspectief van herinnering en ballingschap, waaronder Mira Adoumiers visuele essay Errans (2019), en Basma Alsharifs experimentele film Ouroboros (2017, om 21.15u). 

1080x1795 trembling landscapes

De avond is samengesteld door Nat Muller, gastcurator van de tentoonstelling Trembling Landscapes: Between Reality & Fiction. Met inleiding door Judith Naeff. Na afloop is er een Q&A met Mira Adoumier.

In Errans reist een vrouw naar Beiroet, op zoek naar de man die ze in IJsland ontmoette. Achter de ogenschijnlijk eenvoudige samenvatting van de storyline schuilt een film die zich toespitst op de visuele, auditieve en psychologische kracht van verhalen, herinneringen en landschappen. Mira Adoumiers eerste lange speelfilm is een subtiele evocatie van het gevoel nergens thuis te horen – een gevoel dat de filmmaker niet vreemd is.

De straten van Beiroet dragen de littekens van de burgeroorlog en vele conflicten; de landschappen van IJsland zijn leeg, ruig en mystiek. Tussen deze twee polen begeeft zich de hoofdpersoon uit Errans.

mythe en werkelijkheid

Haar zoektocht in de straten van Beiroet naar de man die ze in IJsland ontmoette is een zwerftocht door een labyrintisch, verlaten stadslandschap, een echo wellicht van de verlatenheid die de vrouw voelt. Visioenen op de grens van mythe en werkelijkheid krijgen gestalte, de camera volgt…

Errans is de eerste lange filmproductie van regisseur en beeldend kunstenaar Mira Adoumier. Adoumier studeerde onder meer aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam; ze woont en werkt afwisselend in Beiroet en Berlijn.

inleiding en Q&A

Met een inleiding van Judith Naeff, Universitair Docent Cultures of the Middle East aan de Universiteit Leiden met een grote interesse in hedendaagse Arabische beeldcultuur en literatuur. Haar werkgebied is steden en stedelijke verbeeldingen en herinnering en tijdelijkheid. Na afloop is er een Q&A met Mira Adoumier.

Zie ook de voorstelling om 21:15: Ouroboros

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Trembling Landscapes

Landschap is een beladen begrip in het Midden-Oosten.* Aan de ene kant speelt een heftige mix van nationale en natuurlijke grenzen, conflicten over grondstoffen en gebied en (koloniale) geschiedenis. Aan de andere kant is het een rijke bron voor identiteit, traditie, en verbeelding.

Lees meer
Ali Cherri, The Disquiet
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op