Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Menuet (Lili Rademakers, NL/BE 1982)

Menuet

Lili Rademakers / NL, BE, 1982 / 86 min.

Lili Rademakers-Veenman, echtgenote van Fons Rademakers, regisseerde twee speelfilms en was spil bij de totstandkoming van Rademakers oeuvre. Bij de verschijning van Jutta Chorus’ boek 'Alma's dochters – vijf levens in de schaduw' vertoont Eye de 35mm-conservering van Lili Rademakers eerste speelfilm.

poster Menuet (Lili Rademakers, NL/BE 1982)

Voor haar speelfilmdebuut adapteerde Lili Rademakers – met coscenarist Hugo Claus – de gelijknamige novelle van de Vlaamse schrijver Louis Paul Boon, een ‘binnenhuisdrama’ over een man en een vrouw in een seksueel onbevredigend huwelijk. De vrouw zoekt vertier in de armen van haar zwager, de man is gecharmeerd van het dertienjarige dienstmeisje.

Bij de première werd de film geprezen om het intense spel en de symbolische uitwerking van Freudiaans getinte, erotische onderstromen in de alledaagse werkelijkheid. Opvallend was, vond een aantal critici, de koele stijl die Rademakers voor de vertelling had gekozen. Zelf noemde ze die aanpak een ‘verheviging van het onmerkbare’.

In de schaduw

De vertoning vindt plaats bij de verschijning van 'Alma's dochters – vijf levens in de schaduw' van Jutta Chorus, waarin de levens van Lili Veenman en de getalenteerde vrouwen uit haar familie worden belicht. Voor alle Veenman-vrouwen geldt: ze werkten in de schaduw en stelden hun talenten in dienst van hun echtgenoten.

Over Lili Rademakers-Veenman

Lili Rademakers (1930) studeerde aan de filmacademie van Rome en was regieassistent bij Fellini's jetset-satire La dolce vita (1960). In Rome ontmoette ze ook haar latere echtgenoot Fons Rademakers.

Ze regisseerde twee films: Menuet en Dagboek van een oude dwaas (1987). Voor de eerste won ze de kritiekprijs in Cannes. Haar bijdrage aan de films van Fons Rademakers was groot: als first assistant hielp ze met het uitzoeken van locaties, het bepalen van de camerastandpunten en het maken van de storyboards.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes showing explicit sexPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Lili Rademakers

Productiejaar

1982

Productieland(en)

NL, BE

Originele titel

Menuet

Lengte

86 min.

Taal

Dutch

Ondertiteling

NONE

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Menuet (Lili Rademakers, NL/BE 1982)
still Menuet (Lili Rademakers, NL/BE 1982)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op