Meriem Bennani
Eye on Art: Meriem Bennani
Van pratende krokodillen tot jaloerse buikdansers: de wereld van kunstenaar Meriem Bennani wordt bevolkt door een bonte stoet personages. In 2019 won ze de Eye Art & Film Prize voor haar films en installaties waarin ze moeiteloos laveert tussen documentaire, animatiefilm, reclame, reality-tv, parodie, soap en sociale media. Vandaag twee van Bennani’s films: Siham & Hafida en LIFE ON THE CAPS: Party on the CAPS.
Meriem Bennani (1988) groeide op in Rabat en studeerde in Parijs en in New York, waar ze gevestigd is. Haar films zitten vol popmuziek, over the top geluidseffecten en antropomorfe dieren. Daarbij omarmt ze het hectische tempo en de verleidelijke effecten en filters van internetcultuur. Haar gevoel voor humor werkt ontwapenend: zo communiceert ze met een breed publiek over soms ongemakkelijke onderwerpen zoals gendergelijkheid, vluchtelingenpolitiek, massasurveillance, discriminatie en de acceptatie van Arabische cultuur in het Westen.
Tijdens dit programma worden twee van Bennani’s films vertoond die niet in de tentoonstelling te zien zijn. Siham & Hafida (2017) biedt een inkijkje in het leven van twee rivaliserende chikha-artiesten. De vrouwen beoefenen een traditionele vorm van dans en zang die in Marokko prominent is in het uitgaansleven en tijdens feesten, maar die ook een vorm van verzet was in de tijd van Franse kolonisatie. De spanning tussen Siham en Hafida is niet alleen een voorbeeld van een intergenerationeel conflict, maar is ook tekenend voor de wijze waarop Marokkaanse cultuur verandert onder invloed van globalisatie en sociale media.
LIFE ON THE CAPS: Party on the CAPS (2018-19) speelt zich af in een toekomst waar vliegen heeft plaatsgemaakt voor teleportatie. Migranten die illegaal naar Amerika willen teleporteren, worden door de autoriteiten onderschept en in kampen op het eiland CAPS gezet. Krokodil Fiona vertelt over het leven in de bruisende Marokkaanse buurt. De film laat zien hoe belangrijk humor is als vorm van politiek verzet.
De avond wordt ingeleid door Marian Cousijn (Eye) en Riad Salaweh, kunstenaar en directeur van de Salwa Foundation.
Dit is onderdeel van
Details
Productiejaar
2022
Lengte
90 min.
Voertaal
Engels
Productieland(en)
NL
Onderdeel van
Eye on Art
Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN