Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Repast 1 c1951 toho co ltd

Meshi

Mikio Naruse / JP, 1951

De film is ook bekend als A Married Life en onder de Japanse titel Meshi.©1951 Toho Co., Ltd.

Repast poster

Michiyo”s kinderloze huwelijk met een drukbezette salary man lijkt tot een halt te zijn gekomen, de sleur van alledag vliegt haar aan, een emotionele crisis ligt op de loer. De komst van haar nicht Satoko doorbreekt Michiyo”s eentonige bestaan, maar zet ook haar huwelijk op losse schroeven. Michiyo keert terug naar haar geboortestad Tokio, waar de Amerikanen het nu voor het zeggen hebben.

Repast is Naruses stilistisch minimalistische bewerking van een – niet voltooide – roman van de feministische schrijver Fumiko Hayashi; de uitgebeende, doeltreffende eenvoud van haar verhalen over het alledaagse leven in naoorlogs Japan vormde een bron van inspiratie voor veel van zijn latere films.

Zonder opsmuk vertelde hij over de worsteling van vrouwen met hun positie in het naoorlogse Japan, die vaak uitzichtloos blijkt. Liet Ozu zijn personages berusten in hun lot, bij Naruse wordt de wanhoop dieper gevoeld en is de toon grimmiger. De werkelijkheid van Naruse is politieker geladen en refereert vaker aan de gevolgen van sociale ongelijkheid.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Mikio Naruse

Productiejaar

1951

Productieland(en)

JP

Originele titel

Meshi

0

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

Mikio Naruse

De eerste feministische filmmaker van Japan, zo werd Mikio Naruse (1905-1969) genoemd. Naruses vrouwen, zoals ultiem belichaamd door zijn steractrice Hideko Takamine, zijn sterk, berekenend, vulgair, humoristisch, onafhankelijk én aantrekkelijk, omdat ze zich er veelal van bewust zijn dat hun lichaam hun enige kapitaal is. Naruse maakte films vanuit het gezichtspunt van de vrouw. Een uniek element binnen de mannenmaatschappij van de toenmalige Japanse filmwereld.

Lees meer
still Floating Clouds
Repast 2 c1951 toho co ltd
Repast 3 c1951 toho co ltd
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op