Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Sam de Jong / NL, 2021 / 79 min.

Wanneer Evelines gloednieuwe videocamera wordt gestolen, dikt zij de beroving aan om haar geld van de verzekering terug te krijgen. Maar haar leugen blijkt een kettingreactie van gebeurtenissen in gang te zetten die alleen maar verliezers oplevert. De altijd eigenzinnige Sam de Jong creëerde een neonkleurige jarentachtig-videofantasie, met Shahine El-Hamus, Hadewych Minis en Gijs Naber.

poster Met mes (Sam de Jong, NL 2021)

Een televisiepersoonlijkheid wordt tijdens het filmen van haar passieproject – 'een warm en innemend portret van deze samenleving' – even afgeleid, en weg is haar camera. Logischerwijs neemt de politie haar aangifte weinig serieus, en de verzekering wil niet uitkeren. Tót ze liegt dat het een beroving was 'met mes'. Wat voor de jonge verdachte Yousef ook meteen enorme consequenties heeft.

Dat regisseur Sam de Jong visueel knetterende films maakt, werd al duidelijk met zijn debuutfilm Prins (2015) en het in Amerika gefilmde Goldie (2019). In Met mes staat álles in overdrive: van de muziek tot de uitgesproken camerastandpunten en -bewegingen, van de synthetische trainingspakken en groene eyeliner tot de spelshow-geluidseffecten die de emoties moeten benadrukken. Het kleurenfilter creëert een wereld van zuurstoktinten, een neonkleurige jarentachtig-videofantasie waarin Hadewych Minis een plaatjesbeugel heeft en Gijs Naber een rattenstaartje.

In deze artificiële omgeving geeft acteur Shahine El-Hamus tiener Yousef onder zijn steeds van kleur wisselende kapsel iets kwetsbaars. Hij wordt omringd door allerlei keurige volwassenen die zijn kant van het verhaal niet willen horen of alleen maar handelen uit eigenbelang. Met onderkoelde humor vertelt De Jong zo een verhaal over hypocrisie en stigmatisering. Een verhaal dat pijnlijk veelvoorkomend is, maar, als je erover nadenkt, minstens zo vervreemdend zou moeten zijn als die absurdistische beeldtaal. (IFFR)

Voorfilm

Voorafgaand aan Met Mes ziet u de korte film Malaguti Phantom (10') van Sam de Jong uit 2014 over buitenbeetje Jeroen. Met een lichtelijk verminkt gezicht, minimale sociale vaardigheden en een aftandse brommer waarmee hij ook al geen sier kan maken, schiet het niet op. Zijn doel is niettemin helder. Hij moet en zal aansluiting vinden bij de stoere jongens en meiden uit het eenvoudige plattelandsdorp.

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultScenes from this movie may cause fearThis movie contains foul language

Regisseur

Sam de Jong

Productiejaar

2021

Productieland(en)

NL

Originele titel

Met mes

Lengte

79 min.

Taal

Nederlands

Ondertiteling

ZONDER of ENG

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch, Subcatch

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Met mes (Sam de Jong, NL 2021)
still Met mes (Sam de Jong, NL 2021)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op