Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
IDFA 2023 Metamorphosis 1

Metamorphosis

, 0 / 117 min.

Deze bijzondere combinatie van natuurdocumentaire, kostuumdrama en kunstproject gaat over leven en werk van kunstenares Maria Sibylla Merian (1647-1717), bekend om haar studie naar de metamorfose van rupsen tot vlinders.

poster IDFA 2023

Op hoogst originele wijze verbeeldt filmmaker en mediakunstenaar Pim Zwier in Metamorphosis het leven en werk van de Duits-Nederlandse kunstenares Maria Sibylla Merian (1647-1717), die de basis legde voor de entomologie – de insectenkunde. Haar belangrijkste werk draaide om de metamorfose van rupsen tot vlinders: ze legde het proces vast in fraaie prenten en gravures en was de eerste die de insecten tekende samen met de plant waarop ze leven. Zwier brengt 17de-eeuwse tekeningen en schilderijen op subtiele wijze in beweging. Daarnaast gebruikt hij acteurs (onder wie Carly Wijs, Sieger Sloot en Pierre Bokma) om historische bronnen tot leven te wekken. Belangrijk zijn ook zijn eigen observaties: voor Metamorphosis, oorspronkelijk een fotografieproject, begon Zwier zelf met het opkweken van rupsen, om van dichtbij te zien hoe zij zich verpoppen. De film bevat beeldschone opnamen van het proces. Zo biedt deze combinatie van natuurdocumentaire, kostuumdrama en kunstproject een fascinerend inkijkje in het avontuurlijke leven van Merian, maar ook in een van de meest mysterieuze gedaanteverwisselingen uit de natuur.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

0

Originele titel

Metamorphosis

Lengte

117 min.

Taal

none

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
IDFA 2023 Metamorphosis 2
IDFA 2023 Metamorphosis 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op