Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Alexandru Belc / RO, FR, 2022 / 103 min.

Alexandru Belc, eerder assistent van ‘Roemeense Golf’-regisseurs Corneliu Poromboiu en Cristian Mungiu, maakt invoelbaar wat repressie betekent in een dictatuur. De 17-jarige Ana en haar vrienden luisteren – het is 1972 – naar Radio Free Europe, het komt hen duur te staan.  

poster Metronom (Alexandru Belc, RO 2022)
Boekarest, 1972. Middelbare scholier Ana zit vlak voor haar eindexamen als ze hoort dat haar vriendje en zijn familie toestemming hebben gekregen naar Duitsland te emigreren. Kort daarna luistert ze op een feestje met haar vrienden naar een uitzending van Metronom, een programma van de verboden zender Radio Free Europe. De Securitate, Ceauşescu’s veiligheidsdient, valt het appartement binnen.

Ana wordt ondervraagd door een Securitate-officier, vertegenwoordiger van een regime dat zijn bevolking veertig jaar lang terroriseert. Haar jeugdige onschuld en verlangen naar vrijheid vormen een aangrijpend contrast met de mentaliteit van de ondervrager, een apparatsjik die carrière maakt in het communistisch machtsapparaat van dictator Nicolae Ceauşescu.

Hippiemuziek

Metronom is het speelfilmdebuut van Alexandru Belc (1980), die eerder regieassistent was bij films van ‘Roemeense Golf’-regisseurs Corneliu Poromboiu en Cristian Mungiu. De artdirection en de muziek (‘Light My Fire’ van The Doors is de volle 9 minuten te horen) brengen de kijker dicht bij het Roemenië van de vroege jaren zeventig.

De regisseur: “De periode na ’68 was de tijd van de grootste tegenstellingen: jonge mensen luisterden naar Metronom, wilden dansen op hippiemuziek en dorstten naar vrijheid onder een regime dat hen de vrijheid ontzegde. Het waren de jaren waarin mijn ouders opgroeiden.”

Voorfilm

Voorafgaand aan Metronom ziet u de korte animatiefilm Tom Poes in dromenland (3') van Henk Kabos. Dit is een bioscoopreclamefilm uit 1949 voor radiotoestellen met de in de hoofdrol Heer Ollie B. Bommel en Tom Poes, de bekende figuren uit de boeken van Marten Toonder.

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Alexandru Belc

Productiejaar

2022

Productieland(en)

RO, FR

Originele titel

Metronom

Lengte

103 min.

Taal

Romanian

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Metronom (Alexandru Belc, RO 2022)
still Metronom (Alexandru Belc, RO 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op