Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Metropolis (Fritz Lang, DE 1927)

Metropolis

Fritz Lang / DEUZE, 1927

Fritz Langs beroemde sciencefictionklassieker bracht de UFA-studio indertijd op de rand van het faillissement door Langs geldverslindende eisen voor de inrichting van zijn futuristische metropool. Live uitvoering van Pieter Smithuijsens nieuwe score voor acht cello’s en twee pianotracks.

poster Metropolis (Fritz Lang, DE 1927)

De beroemde regisseur van klassiekers als Der müde Tod (1921), Die Nibelungen (1924) en het – latere – Dr. Mabuse der Spieler (1933) was geen man die genoegen nam met compromissen. Langs megalomane verbeeldingsdrift dicteerde navenante budgetten en bracht de UFA-studio op de rand van het faillissement: voor Metropolis liep het geschatte budget van anderhalf miljoen mark liep uiteindelijk op tot zes miljoen mark.

De parabel over een ondergrondse metropool waar de machine het leven van de arbeider dicteert en de bazen hun revenuen tellen, staat nu geboekstaafd als briljante sciencefictionklassieker uit de vroege jaren van de cinema; uiteindelijk bracht het resultaat zowel de regisseur als de UFA wereldroem.

Dankzij de herontdekking in 2008 van een oude filmprint is Metropolis weer in zijn originele vorm te zien, digitaal gerestaureerd en met opname van verloren gewaande scènes. De film werd destijds voor de Amerikaanse bioscooprelease drastisch ingekort; lange tijd leek de oorspronkelijke versie voorgoed verloren te zijn gegaan.

Première van de door componist Pieter Smithuijsen geschreven nieuwe score voor acht cello”s en twee pianotracks. Opvoering in het Cello en Filmprogramma, een samenwerking met de Cello Biënnale Amsterdam.

Details

Regisseur

Fritz Lang

Productiejaar

1927

Productieland(en)

DEUZE

Originele titel

Metropolis

0

Drager

DCP - encrypted

still Metropolis (Fritz Lang, DE 1927)
still Metropolis (Fritz Lang, DE 1927)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op