Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Metropolis (Fritz Lang, DE 1927)

Metropolis

Fritz Lang / DEUZE, 1927

Fritz Langs magnum opus is ook wel 'de moeder aller sciencefictionfilms' genoemd. Arbeiders, opgehitst door de duivels verleidelijke robot Maria, komen in opstand in een futuristische metropool en brengen zichzelf aan de rand van de afgrond. De robot in Metropolis is een van de eerste vrouwelijke cyborgs in de filmgeschiedenis. 

poster Metropolis (Fritz Lang, DE 1927)

De arbeiders, wier levensritme bepaald wordt door de machine, zijn niet meer dan de “handen”, gestuurd door het “hoofd” Fredersen, de baas van de ondergrondse stad Metropolis.

Opgehitst door de duivelse robot Maria - de machinemensvariant van de echte, vredelievende Maria - komen de werkers in opstand; Fredersens zoon treedt uiteindelijk op als de bemiddelaar tussen arbeid en kapitaal, terwijl de arbeiders de robot vernietigen.

donkere visie

De almachtige futuristische machines in Metropolis zijn de voertuigen voor Langs donkere visie op de mens. Zowel in zijn Duitse als Amerikaanse films schiep hij een beklemmend beeld van de moderne maatschappij als een door machtsdrift, kille technologie en geweld gedomineerde wereld.

originele lengte

Eye vertoont de (digitaal) gerestaureerde versie van 153 minuten als 35mm-kopie, met opgenomen muziek van Frank Strobel, gebaseerd op de originele compositie van Gottfried Huppertz. Daarmee wordt het origineel van Langs film recht gedaan; de studio's (UFA, Paramount) kortten zijn tweeënhalf uur durende versie in tot 90 minuten.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Fritz Lang

Productiejaar

1927

Productieland(en)

DEUZE

Originele titel

Metropolis

0

Drager

35mm

Onderdeel van

The Man Machine

Wat is er nog uniek aan de mens als een robot niet alleen onze handelingen kan imiteren maar kunstmatige intelligentie ons denkvermogen zelfs overtreft?

Lees meer
campagnebeeld The Man Machine
still Metropolis (Fritz Lang, DE 1927)
still Metropolis (Fritz Lang, DE 1927)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op