Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Microphone test 04

Microphone Test

Mircea Daneliuc / RO, 1980 / 104 min.

Een tv-cameraman valt als een blok voor een vrouw die geïnterviewd wordt voor een reportage. Deze mijlpaal in de Roemeense cinema had een directe invloed op de daaropvolgende Roemeense New Wave.

1981 proba de microfon d mircea daneliuc copy

Tv-cameraman Nelu neemt samen met zijn geliefde, tv-verslaggever Luiza, interviews af met mensen die gepakt zijn voor het reizen zonder treinkaartje. Een van hen is Ani, voor wie hij als een blok valt. Nelu, gespeeld door regisseur Mircea Daneliuc zelf, wordt heen en weer geslingerd tussen zijn stabiele maar niet al te spannende relatie met Luiza en de intense aantrekkingskracht die hij voelt voor de eigenzinnige Ani.

bevrijding

Nelu's besluiteloosheid leidt tot een rauwe, hartverscheurende film over bevrijding versus conformatie aan de sociale regels. Daneliuc's cine-verité camerawerk en geïmproviseerde dialogen doen de rest.

direct geluid

Regisseur Mircea Daneliuc maakte in 1993 The Conjugal Bed die werd geselecteerd voor het Filmfestival van Berlijn. Twee jaar later draaide zijn film The Snails' Senator op het filmfestival van Cannes. Daneliuc is een van de eerste regisseurs die direct geluid heeft gebruikt. Microphone Test is ook al daarom een mijlpaal in de Roemeense cinema en had een directe invloed op de daaropvolgende Roemeense New Wave.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Mircea Daneliuc

Productiejaar

1980

Productieland(en)

RO

Originele titel

Proba de microfon

Lengte

104 min.

Taal

Romanian

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Roemeense Cinema

In 2000 was de oogst aan nieuwe Roemeense films precies nul. Twintig jaar later gaan over de hele wereld films van Roemeense regisseurs in première en is de Roemeense New Wave bijgeschreven in de filmgeschiedenis.

Lees meer
still Rainbow Bubbles
Microphone test 02
Microphone test 01
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op