Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Yearning 1 c1964 toho co ltd

Midareru

Mikio Naruse / JP, 1964 / 98 min.

De film is ook bekend onder de Japanse titel Midareru.©1964 Toho Co., Ltd.

Yearning poster

Takamine heeft haar man verloren in WOII. Ze leeft een rustig bestaan, runt de sake-shop van haar schoonouders voor wie ze de zorg op zich heeft genomen. Wanneer haar schoonbroer uit Tokio – een nietsnut en geld verbrassende boemelaar – zijn ouders bezoekt, gebeurt het onverwachte: hij valt voor Takamine (gespeeld door Naruses muze Hideko Takamine). Tegelijkertijd raakt het voortbestaan van de winkel bedreigd door de komst van een supermarkt.

Hoe gaat de buitenwereld met deze relatie om? De schoonfamilie wijst haar af, ziet haar als verboden. De romance tussen een oudere vrouw en een jonge man krijgt extra reliëf door de botsing tussen moderniteit en traditie: het kleine, wat rommelige ondernemerschap maakt plaats voor de Amerikaans georiënteerde efficiëntie van de groothandel.

Naruse maakte portretten van een naoorlogs Japan in de greep van snelle sociale verandering, gezien door de ogen van vrouwelijke hoofdpersonen. Anders dan het werk van zijn beroemde collega”s Ozu en Mizoguchi getuigen Naruses films van een stevig pessimistisch wereldbeeld. “Bij Naruse zijn er geen happy endings”, schreef een criticus, “maar wel ongelooflijk verlichte nederlagen”.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Mikio Naruse

Productiejaar

1964

Productieland(en)

JP

Originele titel

Midareru

Lengte

98 min.

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

Mikio Naruse

De eerste feministische filmmaker van Japan, zo werd Mikio Naruse (1905-1969) genoemd. Naruses vrouwen, zoals ultiem belichaamd door zijn steractrice Hideko Takamine, zijn sterk, berekenend, vulgair, humoristisch, onafhankelijk én aantrekkelijk, omdat ze zich er veelal van bewust zijn dat hun lichaam hun enige kapitaal is. Naruse maakte films vanuit het gezichtspunt van de vrouw. Een uniek element binnen de mannenmaatschappij van de toenmalige Japanse filmwereld.

Lees meer
still Floating Clouds
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op