Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Mildred Pierce (Michael Curtiz, US 1945)

Mildred Pierce

Michael Curtiz / US, 1945 / 111 min.

Een moeder bewijst haar onafhankelijkheid door een succesvol restaurant op touw te zetten. Wat doet ze als ze wordt beschuldigd van de moord op haar tweede echtgenoot? Glansrijke comeback van Joan Crawford.

poster Mildred Pierce (Michael Curtiz, US 1945)

Michael Curtiz (Casablanca) maakte met Mildred Pierce een film-noir met soapachtige elementen. Het melodrama vol zwarte schaduwen is een portret van moederlijke opoffering. Het iconische acteerwerk van Joan Crawford als Mildred, een alleenstaande moeder die vastbesloten is haar kinderen te bevrijden uit de armoede, leverde Crawford haar enige Oscar op.

Nadat Mildred Pierce (Joan Crawford) van haar overspelige man is gescheiden, werkt ze zichzelf op, eerst als een onverstoorbare serveerster en uiteindelijk als de welgestelde eigenaresse van een succesvolle restaurantketen.

Ze hertrouwt met een rijke playboy, maar weet ze ook het respect van haar verwende dochter te winnen? Haar materialistische dochter (een duivelse Ann Blyth) blijkt een ondankbaar wicht, waarna de twee in een een eindeloze cyclus van wanhopige toenaderingen en harteloze verwijten belanden.

Curtiz werkte de rijke psychologische roman van James M. Cain om tot een moordmysterie, een bittere cocktail van blinde ouderliefde en ambitie, van hardboiled film noir en grote emoties.

Double feature: Mildred Pierce + Caught

Twee maal noir melodrama vanuit het vrouwelijk perspectief. Op 23 juli worden beide films ingeleid door Basje Boer (De Groene Amsterdammer).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Michael Curtiz

Productiejaar

1945

Productieland(en)

US

Originele titel

Mildred Pierce

Lengte

111 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
campagnebeeld Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still Mildred Pierce (Michael Curtiz, US 1945)
still Mildred Pierce (Michael Curtiz, US 1945)

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op