Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Monstri marius olteanu 3

Monstri.

Marius Olteanu / RO, 2019 / 116 min.

Marius Olteanu’s vertelling over de huwelijkscrisis van Dana en Andrei is een aangrijpend portret van dertigers in hedendaags Boekarest. Wat houdt de twee nog bij elkaar? Een drama in drie aktes, afgewikkeld in een etmaal. Olteanu’s geserreerde speelfilmdebuut was eerder te zien op het filmfestival van Berlijn.

Poster monstri marius olteanu

Voor Monstri. maakte Olteanu gebruik van een klassiek gegeven: een (jonge) man en een vrouw houden van elkaar, maar raken toch vervreemd. Wat speelt er onder de oppervlakte van hun verhouding? Welke krachten drijven hen uit elkaar?

dolen in een taxi

Van deze vragen maakte de regisseur een onderkoelde, onderzoekende en aangrijpende film die het verslag is van 24 uur uit het leven van een jong stel in Boekarest. Dana doolt in een taxi door de nachtelijke stad, Andrei gaat in op de avances van een oudere man. In de slotakte proberen de twee hun levens op orde te krijgen, veel blijft ongezegd.

De levens van Dana en Andrei weerspiegelen de stand van zaken in het hedendaagse Roemenië, lijkt het; wie kan trekt weg, wie achterblijft verzandt in een statische samenleving die worstelt met de erfenis van het communisme.

beklemmend frame

Opmerkelijk is de door Olteanu gekozen vorm; de nachtelijke scènes filmde hij in het vierkante, beklemmende 4:3-frame; de daglichtscènes zijn wijder.

Monstri. is de eerste lange speelfilm van de Roemeense schrijver-regisseur Marius Olteanu (1979). Eerder regisseerde hij vier korte films.

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul languageThis movie contains scenes showing explicit sex

Regisseur

Marius Olteanu

Productiejaar

2019

Productieland(en)

RO

Originele titel

Monstri.

Lengte

116 min.

Taal

Romanian

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Monstri marius olteanu 1
Monstri marius olteanu 1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op