Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Moonage Daydream (Brett Morgen, US 2022)

Moonage Daydream

Bekijk trailer

Brett Morgen / DE, US, 2022 / 135 min.

In Moonage Daydream opent documentairemaker Brett Morgen een schatkamer aan niet eerder vertoond filmmateriaal van en met popfenomeen David Bowie. Morgen monteerde concertopnamen, interviews en andere vondsten tot een hallucinante trip door Bowies voortdurend van kleur verschietende universum.

poster Moonage Daydream (Brett Morgen, US 2022)
In 2017, een jaar na Bowies dood, kreeg Morgen van de erven toegang tot de persoonlijke archieven van de ster. De filmmaker, eerder verantwoordelijk voor het eigenzinnige Cobain: Montage of Heck (2015), over Nirvana-frontman Kurt Cobain, ging vervolgens vijf jaar lang aan de slag om Bowies audiovisuele nalatenschap naar zijn hand te zetten.

Moonage Daydream is dan ook geen traditionele documentaire geworden waarin een parade van talking heads zijn zegje doet over het onderwerp van dienst, maar een grillige verkenning van de al even grillige carrière van een cultureel fenomeen. Van de extraverte Ziggy Stardust uit de jaren 70, via talloze maskerades, tot de Bowie die op zijn laatste album Blackstar zijn eigen sterfelijkheid bezingt.

Maar Morgen laat het niet bij spectaculaire concertfragmenten. Geestig zijn de interviews in talkshows, prikkelend de filmfragmenten mét en zonder Bowie. Ook verrassend: de kennismaking met de popster als kunstschilder. En natuurlijk is er de muziek; 48 songs maar liefst, in een nieuwe mix van Oscarwinnaar Paul Massey (Bohemian Rhapsody). Dit is niet alleen Bowie zoals je hem niet eerder zag, maar ook Bowie zoals je hem niet eerder hoorde.

...verrukkelijk...de definitieve docu...duizelingwekkend...werkt geweldig...zoiets als dit hebben we nog niet eerder gezien...uitzinnige documentaire...de beelden spreken voor zich. Pure cinema...ontroerend...de muziekdocumentaire van het jaar. (***** De Volkskrant)

...de ene na de andere verrassing...een visueel spektakel met geraffineerd gemonteerde opnamen...zorgvuldig... (***** Algemeen Dagblad)

...mooi...verdient de maker een groot compliment...een waar genot. (****1/2 Trouw)

Details

This movie contains scenes with alcohol and/or drug usePersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Brett Morgen

Productiejaar

2022

Productieland(en)

DE, US

Originele titel

Moonage Daydream

Lengte

135 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Moonage Daydream (Brett Morgen, US 2022)
still Moonage Daydream (Brett Morgen, US 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op