Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Herr Bachmann und seine Klasse (Mr. Bachmann and His Class) (Maria Speth, DE 2021)

Mr. Bachmann and His Class

Maria Speth / DE, 2021 / 217 min.

Monumentaal portret van een leraar die zijn leerlingen oneindig veel meer bijbrengt dan het standaard curriculum: het vermogen tot zelfreflectie, zelfvertrouwen en een rammelende maar hartverwarmende vertolking van ‘Knockin' on Heaven’s Door’.

poster IDFA 2021

Maandenlang zat de kleine crew van Maria Speth als een vlieg op de muur in klas 6B, de klas van Dieter Bachmann, leraar aan de Gerhard Büchnerschool in het Duitse Stadtallendorf. Uit honderden uren aan opnamen monteerde ze een monumentaal portret van een rasopvoeder aan het werk. Met eindeloos veel geduld en humor leert Herr Bachmann zijn 12- tot 14-jarige leerlingen hoe je het leven met elkaar leeft. En daar hoort muziek bij, veel muziek, en af en toe een beetje jongleren. En als je moe bent, ga dan maar even op de bank liggen.

Herr Bachmann vraagt zichzelf ook weleens af of hij niet net wat meer aandacht aan Duits en wiskunde moet besteden. De kijker, totaal ondergedompeld in de fascinerende microkosmos van 6B, heeft dan allang gezien dat wat hij leerlingen biedt veel belangrijker is. Hij zet aan tot zelfreflectie, leert hun conflicten uit te praten en brengt bij dat er regels zijn waar je je echt aan moet houden.

Tussendoor helpt hij hen gestaag zelfvertrouwen op te bouwen, hetgeen geen overbodige luxe is voor deze vaak kwetsbare kinderen met grotendeels multiculturele achtergronden.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Maria Speth

Productiejaar

2021

Productieland(en)

DE

Originele titel

Herr Bachmann und seine KLasse

Lengte

217 min.

Taal

German

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021
still Herr Bachmann und seine Klasse (Mr. Bachmann and His Class) (Maria Speth, DE 2021)
still Herr Bachmann und seine Klasse (Mr. Bachmann and His Class) (Maria Speth, DE 2021)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op