Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Music for Black Pigeons

Music for Black Pigeons

Jørgen Leth, Andreas Koefoed / DK, 2022 / 92 min.

Deens componist en gitarist Jakob Bro wordt veertien jaar lang gevolgd bij zijn muzikale ontmoetingen met hedendaagse jazzhelden. Op de vraag wat het betekent om muzikant te zijn, antwoorden de hoofdpersonen met muziek.

poster IDFA 2022

Wat betekent het om muzikant te zijn? Op deze vraag kunnen de hoofdpersonen van de documentaire Music for Black Pigeons geen antwoord geven. Tenminste, niet in woorden. Ze reageren met muziek, gecreëerd in de studio’s waar de camera op hen werd gericht.

Veertien jaar lang volgden de filmmakers Jørgen Leth en Andreas Koefoed de Deense gitarist en componist Jakob Bro bij zijn ontmoetingen met hedendaagse jazzhelden als Lee Konitz, Bill Frisell en Midori Takada. De onuitgesproken maar duidelijk zichtbare vreugde en bewondering bij de begroetingen zeggen alles wat ze niet in taal kunnen vatten. En als de klanken van de verschillende instrumenten de ruimte vullen, ontstaat er pure magie, iets wat de muzikanten zelf ook niet altijd kunnen duiden.

De film beweegt zich kalm voort. Net als de composities van Bro, die uitnodigen tot reflectie. Wat in elk geval duidelijk wordt, is dat de liefde voor muziek universeel is en zich niet stoort aan nationaliteit, gender, kleur of leeftijd.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Jørgen Leth, Andreas Koefoed

Productiejaar

2022

Productieland(en)

DK

Lengte

92 min.

Taal

English, Danish, Japanese

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op