Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Mustang 20000346 st 8 s high

Mustang

- Ergüven / FR, DE, TR, QA, 2015

Vijf Turkse zussen moeten na een frivole strandwandeling hun fundamentele vrijheden inleveren. In dit ingetogen drama à la The Virgin Suicides onderzoeken de vijf onafhankelijke zussen hun ontluikende seksualiteit, wat ze duur komt te staan. Winnaar Europa Cinemas Label van het Cannes-filmfestival.

Mustang 20000346 ps 1 s low

In een afgelegen dorp aan de Zwarte Zee in het noorden van Turkije vieren vijf verweesde zusters het begin van de zomervakantie. De meisjes lopen naar huis langs het rotsachtige strand, en verzeilen in een onschuldige stoeipartij met een aantal jongens uit hun klas. Hun vrolijke energie verandert in ontzetting als hun strenge grootmoeder ze in hun huis op een heuvel ontbiedt. Ze vreest dat de reputatie van de meisjes en hun huwelijksvooruitzichten in gevaar zijn gekomen door de strandwandeling.

Grootmoeders hysterie wordt aangewakkerd door de boze reactie van een oom; de zusters worden opgesloten achter dichte deuren, zonder potentieel verderfelijke invloeden zoals telefoons en computers. Tijdens hun zeldzame uitstapjes in het dorp lopen ze in vormeloze bruine jurken Mustang brengt de vijf dochters uit Pride and Prejudice in herinnering, net als de zusters uit The Virgin Suicides. Debuterend regisseur Ergüven en haar coscenarist Alice Winocour laten op spannende wijze zien hoe de vijf meisjes in opstand komen tegen hun gedwongen gevangenschap, maar spiraalsgewijs in wanhoop afglijden en verdoofd hun lot moeten accepteren.

Het impliciete feminisme is gefilmd in een naturalistische stijl, met een melancholieke soundtrack van Warren Ellis (Nick Cave”s The Proposition). Slechts een van de actrices die de vijf zussen spelen heeft acteerervaring. Op gevoelige wijze zetten ze hun personages neer als normale, jonge moderne vrouwen, met gezonde verlangens en nieuwsgierigheid, wier vermeende overtredingen zijn bedacht en uitvergroot in de perceptie van de bevooroordeelde ander.

“…fantastisch spel…beheerst, aangrijpend en spannend drama…spettert springlevend en gloedvol van het doek…tomeloze energie… (**** De Volkskrant)

“…Liefdevol gefilmd en met een mooie mix van drama en humor, is Mustang een subtiele schets van zusterlijke liefde… grappige momenten…geweldig… uiterst krachtig en knap… (**** VRPO/Cinema.nl)

“…overtuigend… (**** De Telegraaf)

Details

Regisseur

- Ergüven

Productiejaar

2015

Productieland(en)

FR, DE, TR, QA

Originele titel

Mustang

0

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Mustang 20000346 st 5 s high
Mustang 20000346 st 7 s high
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op