Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still My Imaginary Country

My Imaginary Country

Patricio Guzmán / CL, FR, 2022 / 85 min.

In oktober 2019 gaan anderhalf miljoen Chilenen de straat op om te vechten voor een rechtvaardiger maatschappij. Legendarisch filmmaker Patricio Guzmán is erbij en ziet een vervolmaking van de Chileense vrijheidsstrijd uit zijn jeugd.

poster IDFA 2022

Als je een vuur wilt filmen, moet je klaarstaan op de plek waar de eerste vlam zal oplaaien, zo leerde Patricio Guzmán ooit van filmessayist Chris Marker. Die allereerste vlam miste Guzmán, toen er in oktober 2019 massale protesten uitbarstten in Santiago. Maar vervolgens was hij overal bij, zoals de legendarische Chileense filmmaker (in 2019 nog eregast van IDFA) ook in 1973 al de straat op ging om het verzet tegen de staatsgreep van Pinochet vast te leggen.

In 2019 staan het centrale plein van Santiago en de straten eromheen vol met ruim anderhalf miljoen demonstranten – door Guzmán vastgelegd in imponerende dronebeelden. De mensenmassa roept om meer democratie, een rechtvaardiger samenleving, verbetering van onderwijs en gezondheidszorg, en een nieuwe grondwet.

Naast de urgente straatbeelden en zijn eigen filosoferende voice-over bouwt Guzmán zijn film op uit interviews met betrokken activisten, relschoppers, experts en kunstenaars – allen vrouwen. Een van hen, een schrijfster, weet de protesten treffend te omschrijven: “Het is geen uitbarsting, maar een ontlading.”

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Patricio Guzmán

Productiejaar

2022

Productieland(en)

CL, FR

Lengte

85 min.

Taal

Spanish

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op