Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
My love affair with marriage 1

My Love Affair with Marriage

Signe Baumane / US, LV, LU, 2022 / 107 min.

"Marriage is your destiny."

poster Kaboom 2023

De tweede langspeler van de in Letland geboren Signe Baumane is een semi-autobiografisch coming-of-(sexual-)ageverhaal age over een jonge vrouw, Zelma. Tijdens haar jeugd in het door de Sovjet-Unie bezette Letland van de jaren '70 leert Zelma dat ze, om geliefd te worden, moet voldoen aan maatschappelijke verwachtingen. Haar moeder maakt het glashelder; als vrouw wordt je geacht je te houden aan drie regels. 1: Blijf maagd tot je trouwt. 2: Kies en trouw slim. 3: Houd dat huwelijk bij elkaar, wat er ook voor nodig is. Maar hoe meer de jonge vrouw zich probeert te conformeren, hoe meer haar lichaam zich verzet.

Zelma zoekt haar eigen weg in het leven en beseft dat haar opvoeding door liederen en folklore haar niet heeft voorbereid op ontmoetingen met het andere geslacht. Baumane gaat zelfs zover om jonge mannen af te beelden als hongerige wolven. (En laten we eerlijk zijn, ze heeft wel een beetje gelijk.) Door sommigen omschreven als een "biologische, muzikale thriller", introduceert My Love Affair With Marriage al vanaf het begin een verrassend personage. Een neuron neemt ons mee door Zelma's verwekking en duikt tijdens de film af en toe op om de biologie en de psychologie achter alle veranderingen en gevoelens van de jonge vrouw te verklaren.

Na haar debuut met Rocks in My Pockets in 2014, een moedige film over depressie, richt Baumane nu haar blik op vrouwelijke identiteit en rebellie. Via haar inmiddels vertrouwde animatiestijl, waarbij ze 2D-personages plaatst tegen gedetailleerde 3D-achtergronden, vertelt de regisseur een betekenisvol verhaal. Een verhaal dat niet alleen de erfenis toont van het opgroeien in de Sovjet-Unie, maar ook reflecteert over hoe we omgaan met relaties, over de dynamiek tussen mannen en vrouwen, over onze eigen tekortkomingen en twijfels, en de maatschappelijke conventie

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Signe Baumane

Productiejaar

2022

Productieland(en)

US, LV, LU

Lengte

107 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Onderdeel van

Kaboom 2023

Noteer 30 maart t/m 2 april in je agenda: dan heb je de kans om je onder te dompelen in de wereld van animatie tijdens Kaboom Animation Festival in Eye! Het festival is t/m 2 april ook online te volgen.

Lees meer
campagnebeeld Kaboom 2023
My love affair with marriage 2
My love affair with marriage 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op