Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still My Sunny Maad 1

My Sunny Maad

Michaela Pavlatova / CZ, 2021 / 85 min.

De veelgeprezen filmmaakster MichaelaPavlátová - een Academy Award-genomineerde én winnaar van een Gouden Beer in Berlijn en Beste Film in Annecy - vindt met deze film een originele invalshoek om de (vrouwelijke) condition humaine in post-Taliban Kaboel te ontleden.

poster Kaboom Animation Festival 2022

My Sunny Maad is gebaseerd op een roman van de Tsjechische journaliste Petra Procházková (die getrouwd is met een Afghaanse man) en vertelt het verhaal van Helena (later Herra), een jonge Tsjechische vrouw die op verliefd wordt op Nazir, een Afghaan. Twee maanden en drie dagen later is Herra getrouwd en woont ze in bij een Afghaans arbeidersgezin in het 21ste-eeuwse Kaboel.

Op soms ongemakkelijke wijze capteert de film de plaats van de vrouw in de Afghaanse samenleving, maar hij stelt ook onze eigen westerse xenofobie tegenover tradities die we niet altijd (willen) begrijpen in vraag. Herra, een witte Europese vrouw, leert hoe ze zich moet aanpassen aan een samenleving die ze nauwelijks, en krijgt daarbij te maken met misogynie, maar ook met de warmte van een traditionele Afghaanse familie. Pavlátová biedt een genuanceerde en humanistische kijk op het leven in een bruisende stad in het Midden-Oosten, die op verbluffende wijze tot leven wordt gewekt door heldere 2D-animatie en sfeervol sounddesign. Herra is als het ware onze gids om de Afghaanse sociale mores en culturele verschillen te begrijpen, die door de westerse buitenstaanders (zoals Amerikaanse soldaten) niet altijd warm onthaald worden. My Sunny Maad was zeven jaar in de maak en is een straf portret geworden dat vast en zeker een gevoelige snaar zal raken.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Michaela Pavlatova

Productiejaar

2021

Productieland(en)

CZ

Lengte

85 min.

Taal

Tsjechisch

Drager

DCP

Onderdeel van

Kaboom 2022

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land? ’t Is Kaboom Animation Festival en zijn le-gen-da-rische programma!

Lees meer
campagnebeeld Kaboom Animation Festival 2022
Still My Sunny Maad 2
Still My Sunny Maad 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op