Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still My Twentieth Century (Ildikó Enyedi, HU/DE/CU 1989)

My Twentieth Century

Ildikó Enyedi / HU, DE, CU, 1989 / 105 min.

Hongaarse klassieker uit de late jaren 80. Een gescheiden tweeling ontmoet elkaar in de Oriënt Express rond 1900 – de wereld elektrificeert in hoog tempo, ook de stille film maakt furore. Geestig-magische ode aan de moderniteit en de politiek-sociale ontwikkelingen in een bewogen tijdperk.

poster My Twentieth Century (Ildikó Enyedi, HU/DE/CU 1989)

My Twentieth Cnetury is het wonderlijke verhaal van de tweeling Dóra en Lili – gespeeld door de Poolse acteur Dorota Segda –, geboren in Boedapest in 1880, het jaar dat Edison de wereld de gloeilamp presenteerde. De zussen worden gestolen en van elkaar gescheiden, in 1899, oudjaarsdag, bevinden ze zich aan boord van de Orient Express, op reis door Centraal-Europa.

Dóra is een berekenende courtisane geworden die mannen verleidt en berooft, zus Lili heeft zich ontwikkeld tot gepassioneerde anarchiste die een aanslag wil plegen. Een geheimzinnige heer ‘Z’ (Oleg Yankovsky, Tarkovski's alter ego in Nostalghia) raakt verliefd op Dora, verliest z’n juwelen en geld en ontmoet later Lili die hij voor Dóra aanziet…

Ode aan de cinema

Tot zover de wat slapstickachtige storyline van My Twentieth Century van de Hongaarde regisseur Ildikó Enyedi (1955). Haar speelfilmdebuut - winnaar van de Gouden Camera van het Cannes-festival 1989 – is een schitterend gefilmde ode in rijk zwartwit (camerawerk van Tibor Máthé) aan de begintijd van de cinema.

Daarnaast werd de film geprezen om de luchtige, onderhoudende manier waarop Enyedi door de geschiedenis wandelt. Dóra en Lili lijken de verpersoonlijking van twee levensovertuigingen die de twintigste eeuw zullen bepalen, het kapitalisme en het socialisme; ook reconstrueert de film het geestelijk klimaat van de jaren tien, waarin de ideeën van Freud, Lenin en voorvechtsters van het feminisme opgang deden.

4K-restauratie door Hungarian National Film Archive

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Ildikó Enyedi

Productiejaar

1989

Productieland(en)

HU, DE, CU

Originele titel

Az én XX. századom

Lengte

105 min.

Taal

Hongaars

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still My Twentieth Century (Ildikó Enyedi, HU/DE/CU 1989)
still My Twentieth Century (Ildikó Enyedi, HU/DE/CU 1989)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op