Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Mythical Cinemas: The Byrd, Richmond

Mythical Cinemas: The Byrd, Richmond

Jean Achache / FR, 2016 / 52 min.

Deze documentairereeks neemt je mee op een reis naar mythische bioscopen over de hele wereld. Elke bioscoop heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de geschiedenis van het land en de cinema. In deze aflevering The Byrd in Richmond, Virginia, een van de meest luxueuze bioscooppaleizen.

poster Mythical Cinemas
Amerikanen zijn erin geslaagd om in slechts twee eeuwen geschiedenis voor zichzelf te schrijven. Architectuur en cinema namen hierbij altijd een prominente plaats in. De gigantische theaters waar Amerika zijn grote en kleine films vertoont, blijven soms met moeite bestaan. Spectaculair, enigszins pretentieus, domineren ze de hoofdstraten in elke stad. Toch moeten ze vaak vechten om te overleven. De Byrd in Richmond, Virginia is een van de mooiste voorbeelden.

In het land van het kapitalisme, vrij ondernemerschap en het primaat van succes had dit anachronistische bioscooppaleis al lang geleden moeten sluiten. Maar Amerikanen zijn soms meer gehecht aan hun jonge geschiedenis dan aan hun dollars. Tegenwoordig overleeft de Byrd dankzij non-profit organisaties die hem blijven koesteren en dagelijks tot leven wekken. De film is een portret van dit theater en de bewoners van Richmond, als voormalige hoofdstad van de Zuidelijke Confederatie ook een symbolische stad.

Details

Regisseur

Jean Achache

Productiejaar

2016

Productieland(en)

FR

Originele titel

Cinémas Mythiques: Le Byrd de Richmond

Lengte

52 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op