Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Daniel Roher / US, 2022 / 99 min.

In memoriam: Aleksej Navalny. De Russische oppositieleider overleed 16 februari jl. in gevangenschap, hij gold als de luidste criticus van het Poetin-regime. De documentaire Navalny handelt over de toedracht van Navalany’s vergiftiging in 2020 en is zowel absurd als huiveringwekkend. 

poster Navalny (Daniel Roher, US 2022)

De wereld was niet verbaasd, maar toch geschokt. Het nieuws dat Aleksej Navalny was overleden tijdens zijn detentie in strafkamp IK-3, op de rand van de Poolcirkel, was de bevestiging van een al langer bestaand vermoeden. In het zicht van de presidentsverkiezingen in maart zou Poetin korte metten maken met opposanten.

Aleksej Navalny (1976 - 2024) was een van de luidste critici van het Poetin-regime; met zijn anti-corruptiestichting onthulde hij vanaf 2011 keer op keer de misdadige praktijken en de corruptie van de leiders in het Kremlin. Op sociale media werd hij door miljoenen volgers bekeken, even leek Navalny een serieus alternatief voor de zittende machtshebbers.

Gearresteerd

Poetin sloeg terug; in 2020 werd de charismatische Navalny vergiftigd met het zenuwgas novitsjok, een aanslag die hij ternauwernood overleefde door opname in een ziekenhuis in Berlijn. Na herstel keerde hij terug naar Moskou, waar hij terstond werd gearresteerd en tot 19 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens ‘het oprichten van een extremistische beweging’.

In de thrillerachtige documentaire Navalny volgt regisseur Daniel Roher de ongekend moedige Navalny, omringd door zijn onderzoeksteam en vrouw en kind, tijdens zijn zoektocht – vanuit Duitsland – naar de daders van de vergiftiging. De ontknoping is zowel absurd als huiveringwekkend: de Russische geheime dienst deinst nergens voor terug.

Nagesprek: Van den Boogaard en Fishman

Zondag 25 februari nagesprek met oud-Ruslandcorrespondent (NRC Handelsblad) Raymond van den Boogaard en de Russische tv-journalist Mikhail Fishman, die Rusland ontvluchtte in het voorjaar van 2022. Fishman werkt nu voor de onafhankelijke, in Nederland gevestigde YouTube-zender TV Rain. Hij schreef een boek over de moord op Boris Nemtsov, een eerdere opposant van Poetin.

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Daniel Roher

Productiejaar

2022

Productieland(en)

US

Originele titel

Navalny

Lengte

99 min.

Taal

English, Russian, German

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Navalny (Daniel Roher, US 2022)
still Navalny (Daniel Roher, US 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op