Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Rock n roll high school 1

Need + ET Explore Me + Anomalys + Rock ’n’ Roll High School

In het opgewekte Rock ’n Roll High School (1979) van Allan Arkush komen The Ramones de orde verstoren op een highschool. Alleen al de titel laat weinig twijfel over de afkomst; Arkush varieert simpelweg op een thema uit de jaren vijftig, toen de zorg om de uitspattingen onder de schooljeugd films als Blackboard Jungle (1955) en High School Confidental (1958) opleverde.

campagnebeeld FURY! Punk Culture, illustratie © Roel Smit

Niet toevallig trad King of the B”s Roger Corman (dit jaar 90 en nog altijd actief) bij de eerste twee titels op in een producerende rol. Corman voelt immers al sinds het begin van de jaren vijftig haarfijn aan hoe een trend, hype of mode succesvol naar het witte doek valt te exporteren. Rock ”n Roll High School begon zijn bestaan als Disco High, was gebaseerd op een incident uit de jaren twintig en zou oorspronkelijk met power-rockers Cheap Trick gemaakt worden. Toen die laatste andere verplichtingen bleken te hebben, stelde iemand The Ramones voor. De rest is cultfilmgeschiedenis.

Optredens

Need: Dit Amsterdamse viertal maakt rockende punk die het meest doet denken aan een mix van Danzig en The Wipers. De leden zijn afkomstig uit onder andere The Local Spastics, Brat Pack, Aux Raus en Union Town – het talent spat van het podium af.

E.T. Explore Me: Het Haarlemse E.T. Explore Me maakt een eclectische mix van garagepunk, rock “n roll , trashblues en surf. Swami Varkenvisser steelt de show vanachter zijn Ace Tone orgel, maar ook vaak vanuit het publiek, terwijl zijn ritmesectie strak door beukt en de zaal zichzelf aan gort danst.

The Anomalys: Dit rauwe garagepunktrio speelt sinds 2006 en staan wereldwijd bekend om hun vuige mix van garagepunk, rock 'n roll en punk. Van Istanbul tot Las Vegas speelden de zalen plat. Hun opvallende, minimalistische bezetting van twee gitaristen en een drummer, wordt ruimschoots gecompenseerd door de energie die vrijkomt bij de live show van deze mannen.

In Cinema 2 is een ruime selectie (tweedehands) punkplaten te koop in de distro”s van Gummo Punks, Independent Outlet en Darcy Trash. Er is een bar in de zaal. Er zijn bij de film zit- en staanplaatsen.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

FURY! Punk Culture

Het is 1976, het tweede industriële tijdperk komt stuiptrekkend tot zijn einde en de oliecrisis is op een dieptepunt wanneer in de verloederde binnensteden van Londen, Amsterdam en New York een niet te negeren tegengeluid klinkt. Een oproep tot rebellie tegen het kapitalistische vooruitgangsdenken dat de zakken vult van de rijke minderheid. Het is een provocatieve schreeuw van tieners en twintigers die niet langer willen doen wat ouders, leraren en politici van ze verwachten.

Lees meer
campagnebeeld FURY! Punk Culture
Rock n roll high school 4
Rock n roll high school 2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op