Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Nénette et Boni (Claire Denis, FR 1996)

Nénette et Boni

Claire Denis / FR, 1996 / 103 min.

De van elkaar vervreemde tienerbroer en zus Nénette en Boni groeien naar elkaar toe wanneer een zwangere Nénette wegrent van kostschool naar het smerige appartement van haar oudere broer. Nénette et Boni won de Gouden Luipaard van het filmfestival van Locarno 1996.

poster Nénette et Boni (Claire Denis, FR 1996)

Boni, een jonge pizzabakker, woont alleen in het huis van zijn overleden moeder en vult zijn dagen met erotische fantasieën over een aantrekkelijke bakkersvrouw (Valérie Bruni-Tedeschi). Wanneer zijn vijftienjarige zusje Nénette, zwanger en achtervolgd door hun vader, bij hem intrekt wordt de verhouding tussen broer en zus op de proef gesteld. De soundtrack is van de Britse cultband Tindersticks, waarmee Claire Denis regelmatig samenwerkt.

Denis filmt grotendeels in intieme close-up, waardoor we de innerlijke werelden van deze raadselachtige personages beter kunnen begrijpen, aangevuld met documentaire-achtige beelden en geïdealiseerde droomsequenties. Via deze broer en zus verkent Denis de eenzaamheid en vervreemding van het tienerleven binnen een gezin.

In een interview ten tijde van de filmrelease beschreef ze de oorsprong van de personages: “Toen ik een adolescent was, las ik Les enfants terribles van Jean Cocteau. Later dacht ik aan het voortdurende gekibbel tussen broers en zussen, en aan het niet-erkende verlangen dat deze band uit de kindertijd hun echte liefdesverhaal zou worden, het verhaal dat hen voor altijd met elkaar verbindt.’

Dit is onderdeel van

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Claire Denis

Productiejaar

1996

Productieland(en)

FR

Originele titel

Nénette et Boni

Lengte

103 min.

Taal

French

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Claire Denis

In Eye is een omvangrijk retrospectief te zien rond Claire Denis, een van de belangrijkste filmmakers van Frankrijk. De Franse filmmaker Claire Denis onderzoekt in haar werk de gevolgen van kolonialisme en het gevoel een buitenstaander te zijn, met aandacht voor familiale spanningen, sensualiteit en verlangen. Retrospectief met nieuw gerestaureerde films; Chocolat (4K) en Beau travail (4K) voor het eerst te zien in de Nederlandse bioscoop.

Lees meer
campagnebeeld Claire Denis – Trouble-Making Magic
still Nénette et Boni (Claire Denis, FR 1996)
still Nénette et Boni (Claire Denis, FR 1996)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op