Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
1 0t3z72niqrl8a1r k nh8w

Nervous Translation

Shireen Seno / PH, 2018 / 90 min.

Het achtjarige meisje Yael is verlegen en niet altijd op haar gemak. Ze schrijft liever briefjes dan dat ze danspasjes uitvoert voor haar klappende Filipijnse familie. Ze luistert eindeloos naar de cassettebandjes die zijn ingesproken door haar vader, jarenlang van huis voor zijn werk in Riaad.

23472989 10155566088355339 6958176167620222670 n

Haar oom is rockster bij de band The Futures en fungeert een beetje als surrogaatvader. Als ze in een reclame hoort van een pen die haar een "prachtig leven" bezorgt, sprokkelt ze al haar spaargeld bij elkaar om de wonderpen te bemachtigen.

Shireen Seno vangt al die verwarrende, maar ook magische momenten uit het leven van een kind dat liever op zichzelf is, maar diep in haar hart ook gehoord wil worden. Seno geeft dit stille meisje een stem in haar fijngevoelige, speelse film vol jump cuts, sensitief geluidsontwerp en eightiesmuziek, en last af en toe zelfs een surrealistisch intermezzo in.

Het sprankelende Nervous Translation speelt zich af in 1987, niet lang na de People Power Revolutie, een demonstratie die leidde tot de val van president Marcos. Seno toont die onzekere tijd louter door de kinderogen van Yael, die de bedreigingen begrijpelijkerwijs terugbrengt tot behapbare proporties.

Yaels wereld is klein – ze kookt graag op haar minikeukentje – maar tegelijkertijd rammelt de echte wereld aan de poorten: een tyfoon nadert de Filipijnen. Seno vangt op invoelende wijze de onschuld en onzekerheden van een kind dat de wereld nog niet begrijpt, alhoewel ze er al wel middenin zit.

Details

Regisseur

Shireen Seno

Productiejaar

2018

Productieland(en)

PH

Originele titel

Nervous Translation

Lengte

90 min.

Taal

Filipino

196714 medium
196715 medium
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op