
Neuropower - Researchlab Rietveld Academie
De Researchlabs op 28 februari en 16 mei in EYE on Art geven ruimte aan talentontwikkeling van een nieuwe lichting curatoren en kunstenaars. In de Researchlabs stellen studenten van tien kunstacademies en universiteiten een programma samen met eigen werk en (remixen van) films van de EYE-collectie. De Researchlabs zijn niet gebonden aan een strikt format en zijn vaak een kruisbestuiving tussen film en andere kunstvormen. Op 28 februari en 16 mei reikt EYE in samenwerking met Heineken H41 een prijs uit aan de twee beste projecten.

neuropower
Het thema van Researchlab dit jaar is Neuro-power, wat verwijst naar ons brein als een van de meest complexe verschijnselen ter wereld, inclusief dat ongrijpbare vermogen om de regie te voeren over ons leven versus het gevoel om de regie te verliezen dat ermee samenhangt. En hoe ons brein machines heeft uitgevonden om essentiële taken en beslissingen in ons leven over te nemen.
Tien studenten aan de opleiding VAV-moving image van de Gerrit Rietveld Akademie hebben zich in dit onderwerp verdiept en laten zich tijdens dit onderzoekstraject leiden door hun eigen brein. Daarbij wagen ze zich op diverse terreinen; de metaforen en bespiegelingen die in ons brein opkomen en er weer uit worden geschoten. Waar bevindt zich het bedieningspaneel van dit brein? Bevindt het zich in het Zelf? In de mythe van het Zelf? De Selfie?
Sommige van hen stellen dat bij het verwerven van begrip, kennis of vaardigheid er altijd wel een fase aanbreekt in dit leerproces waarin je zult moeten accepteren dat er iets is wat je nog niet begrijpt of weet. Hoe moeten we de linker- en rechterhelft van de hersenen, hun functies en storingen daarin visualiseren?
Of
Ze gaan een onrustig gesprek aan met een sculptuur, met de uitgestrektheid van de vorm en de omringende leegte.
Of
Hoe zouden onze hersenen omgaan met een taal die zich opeens autonoom manifesteert, en de klinkers door elkaar gooit terwijl we aan het spreken zijn en nog steeds doen of we foutloos spreken.
Of
Sommige van hen vragen zich af: Kan het brein een gelukkig leven leiden zonder een lichaam? Is het in de nabije toekomst mogelijk dat met technologie het brein van het lichaam kan worden gescheiden en zo de virtuele wereld binnentreedt?
En
Wat te denken van vormen van sociaal ongemak en verborgen manipulaties in onze dagelijkse communicatie met het brein van de ander? Verkeerde interpretaties en verkeerd begrepen boodschappen prikkelen ons brein continu om als een soort van Perpetuum mobile oplossingen te zoeken.
(Rietveld Academie)
Details


Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.